ЗдравеСемейство

Тризнаци се родиха в клиника „Мама и Аз“

Тризнаци – две момиченца и момченце, заченати по естествен път, проплакаха в последния ден на август в най-новата клиника за майчино и детско здраве „Мама и Аз„. В момента бебетата са под наблюдение в неонатологичния интензивен сектор на клиниката. Състоянието им е стабилизирано, информира д-р Андрей Христов, началник на отделението по неонатология.

Малчуганите са се появили на бял свят с минута разлика – в 9,15 ч., 9,16 ч. и 9,17 ч. и са с тегло между 1400 г. и 2100 г. Раждането са водили д-р Александър Любенов – началник на отделението по обща и онкологична гинекология и екипа му, неонатологични екипи под ръководството на д-р Андрей Христов, екип от отделението по анестезиология и интензивно лечение и интензивни акушерки.

„Своята глътка живот посрещнаха за първи път наши пациенти – тризнаци, от високорискова бременност. Майката е от друг областен град, но е избрала „Мама и Аз“ заради отличните специалисти и модерната апаратура, благодарение на които можем да посрещнем и най-големите предизвикателства. За да посрещнем бебетата, бяха сформирани три пълни самостоятелни неонатологични екипа със съответната техника. След първоначалната стабилизация на новородените, те бяха преместени с транспортен кувьоз до неонатологично интензивно отделение, където започна борбата за техния живот. Направихме вливания на необходимите лечебни разтвори и лекарства, а на 20-ата минута приложихме лекарство, за да могат белите дробове да функционират по-добре, подпомогнати от апаратите за дишане“, съобщи д-р Христов.

Майката на бебетата – Мирослава, се чувства добре и е настанена в родилното отделение на клиниката. Тя и таткото Захари вече са имали среща с лекарите, за да се информират за състоянието на децата си. Таткото е имал възможност и лично да види малчуганите. Тризнаците вече си имат и имена. „Със съпруга ми избрахме Габриела, Елена и Мирослав. Най-важното за нас е да са здрави“, споделя щастливата Мирослава и разкрива, че вкъщи с най-голямо нетърпение бебетата очаква баткото, който е на 2 години.

Габриела, Елена и Мирослав ще останат под наблюдение, докато достигнат необходимото препоръчително тегло за тяхната възраст.

Подобни новини

Back to top button