ЗдравеОбществоОбщинска и държавна администрация

Нови модерни възможности за рехабилитация предлага МБАЛ – Левски

На 1 септември в МБАЛ – Левски ЕООД бяха официално представени новите и съвременни методи за профилактика и рехабилитация с иновативни физиотерапевтични услуги – солна стая и дигитална рехабилитация „Нирвана“.

Директорът на МБАЛ – Левски , Евгения Иванова припомни, че болницата е бенефициент по проект „Създаване на заетост в МБАЛ Левски ЕООД чрез въвеждане на иновативни физиотерапевтични услуги“, по процедура Малка грантова схема „Създаване на работни места“, с партньор „Института за продължаващо професионално обучение и новаторство“, с ръководител Преслава Димитрова.

Директорът на болницата в Левски и ръководител на проекта благодари на екипа за управление на проекта, представителите на партньорите и ръководителите на фирмите участвали в неговото изпълнение – фирма Петров 95 и  Юри Ненчев ЕООД, извършили качествено и бързо ремонтните дейности; „Халомед конструкт“ ЕООД, изградили солната стая и фирма „Медикосервиз ООД“, доставили и монтирали системата „Нирвана“.

Официални гости на събитието бяха Кметът на Община Левски Любка Александрова, общински съветници от ОбС -Левски, представители на ДБТ – Левски, СОНИКСТАРТ –Левски, директори на детски заведения в община Левски, ОП БКС –Левски, НЧ „Георги Парцалев-1901”, изпълнители на социални услуги, колеги от болницата в Горна Оряховица, партньори и приятели.

Болницата в Левски вече предлага два типа иновативни терапевтични услуги, обяви с гордост от постигане на целите на проекта Евгения Иванова. Тези медицински практики в областта на физиотерапията – дигитална рехабилитация „Нирвана“, рехабилитация с виртуална реалност на пациенти с нарушена моторика и чрез солната стая  халотерапия с антибактериални, противовъзпалителни, абсорбиращи и муколитични свойства на солта за пациенти с респираторни и кожни заболявания, заболявания на нервната система, за профилактика и повишаване на имунитета.

Солната стая отвори врати през юни и над 500 пациенти са се възползвали от тази услуга. Безплатно да ползват Солната стая ще могат всички деца до края на април 2024 г.,обяви директорът на болницата. Всички пациенти на МБАЛ- Левски ЕООД над 18 също ще могат безплатно да ползват новите иновативни услуги.

От 1 октомври 2023г.лицата над 18 г., които не са пациенти на МБАЛ Левски ЕООД ще бъдат таксувани по обявен ценоразпис.

Ползването на виртуалната рехабилитация и халотерапията ще бъде след предварително записване на обявени телефонни номера.

Дигиталната рехабилитация „Нирвана“ ще започне на 18 септември.

С пациентите на „Нирвана“ ще работят лекари рехабилитатори: д-р Теодора Паякова, началник на отделението по физиотерапия, д-р Марин Маринов, петимата рехабилитатори от отделението и назначените по проекта хора.

„Нирвана е високотехнологичен инструмент, базиран на виртуална сензорна реалност за рехабилитация на пациенти с невромоторни нарушения и когнитивен дефицит. Ефективността на системата е свързана с мотивационния подход: целенасочена игрова дейност в стимулираща аудио-визуална среда, с която пациентът взаимодейства пряко посредством своите движения. Предназначена е за тренировка и развитие на двигателни и когнитивни умения: координация и равновесие; пространствена ориентираност; повишаване на мускулна длъжност сила; увеличаване обема на движение на ставите и още много други. Тренировката във виртуална среда „Нирвана“ се характеризира с висока степен на гъвкавост и възможности за персонализиране на рехабилитационната терапия за всеки пациент“, разясни Евгания Иванова.

Инж. Иван Димитров, управител на фирмата за медицинска апаратура „Медико сервиз“ ООД благодари за обединените усилия на Община Левски и болницата за откриване на нова възможност за подобряване здравето на децата и разказа подробно за системата „Нирвана 3-0“, която е социален модел. Той специално благодари на екипа, който работи с обич към децата.

Седем са разкритите по проекта работни места за 12 месеца – на безработни от рискови групи, регистрирани в ДБТ – Левски.

След преминало първоначално обучение и продължаващо обучение за професионална квалификация, трима от тях са назначени на длъжност здравен асистент и четирима на длъжност болногледач, каза Евгения Иванова.

Община Левски е една от 10-те общини в България,които са имали възможност да кандидатстват по проекта. Програмата е финансирана от Финансовия механизъм на Eвропейското икономическо пространство 2014 – 2021, който включва приноса на Исландия, Лихтенщаин и Норвегия за изграждане на по-зелена, по- конкурентна и по- приобщаваща Европа.

Кметът на Община Левски Любка Александрова благодари от сърце и с радост за постигнатия успех на проекта. Община Левски е социално ангажирана община, отбеляза г-жа Александрова. Общината и общинският съвет от годни работят да развиват социалните услуги, да подпомагат общинската болница, защото това е изключително важно за хората.

„Днес, когато виждаме, че е изградена една много сериозна структура и общинската болница стои стабилно и с всяка изминала година осигурява нови здравни грижи, не може да не се радваме и имаме самочувствие. Само 5 са възможностите за дигитална рехабилитация „Нирвана“ в България и една от тях е в болницата в град Левски.“, изтъкна г-жа Александрова и поздрави всички за успешната работа по иновативния проект и реализирането му.

Всички присъстващи на официалното представяне на реализирания проект имаха възможност да добият лични впечатления от новите придобивки.

Подобни новини

Back to top button