ОбществоПроблеми

МВР: Зачестяват опитите за телефонни измами. Бъдете нащрек!

През последните дни в полицейската статистика са регистрирани две реализирани телефонни измами, а са установени и множество случаи на опити за измами. Акцентираме вниманието върху някои от характерните белези на този вид престъпления с цел предприемането на необходимите мерки, за да не ставате жертва на престъпни посегателства.
Извършителите на телефонни измами действат в престъпни групи от няколко лица, като всяко от тях има конкретна задача в осъществяването на деянието. Първоначалният контакт с жертвите си авторите на измамите осъществяват посредством телефонни разговори към мобилните или домашни стационарни телефони на жертвите. В повечето от случаите посърпевшите са избирани на случаен принцип. Много често извършителите ползват телефонен указател на конкретно селище в страната. При водените разговори измамниците успяват да установят допълнителна информация като: името на събеседника, неговата трудова ангажираност. В контекста на разговора, потърпевшият може да се самозаблуди, защото питайки събеседникът си дали е негов приятел от близкото минало или далечен роднина, го назовава по личното име и така дава възможност на извършителя да продължи разговора представяйки се именно за това лице.
Най-разпространени сценарии за извършване на телефонни измами:

  • при провеждане на полицейска операция по задържане на телефонни измамници се търси съдействие и пари.
  • под предлог “реализирано ПТП от близък роднина с починал човек или малко дете” Извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и, плачейки, възбуждат у тях представата, че разговарят със свой роднина. Извършителите се представят като полицаи, прокурори или следователи и обясняват, че роднината е направил ПТП, в следствие на което е пострадал/починал човек и спешно са необходими пари за освобождаване на близкия човек.
    От МВР напомнят: По никакъв повод не давайте пари на непознати. В случай на получено телефонно обаждане с искане да предоставите пари, опитайте веднага да се свържете със свои близки или сигнализирайте на тел. 112.

Подобни новини

Back to top button