Водещи новиниПолитикаТранспорт

Ще поставят колчета по пътя Плевен-Ловеч по настояване на плевенски депутат

Поети са ангажименти за поставяне на допълнително необходимите пътни знаци и звукова маркировка по пътя Плевен – Ловеч. Това става ясно след среща на народния представител от “Продължаваме промяната – Демократична България” Свилен Трифонов с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков във връзка с високата концентрация на пътнотранспортни произшествия по пътя Плевен – Ловеч, информират от пресцентъра на „Демократична България“.

Като основни причини за инцидентите на този път Свилен Трифонов посочи липсата на дисциплина при шофьорите, занижения контрол на органите на МВР, както и спецификите на пътя, които повишават предпоставките за чести ПТП-та.

Депутатът от ПП-ДБ предложи няколко решения за предотвратяване на честите инциденти на пътя-убиец – след координация с МВР, да се повиши броят на предупредителните знаци за път с висока концентрация на ПТП, полагане на звукова маркировка и поставяне на ограничителни колчета в определен периметър, които да възпрепятстват опасни изпреварвания и навлизане на автомобила в насрещната лента за движение.

“Голямата част от ПТП-тата са при изпреварване и ако бъдат положени такива колчета, съм убеден, че в рамките на 1 година ние ще намалим сериозен процент от случаите на тези произшествия. За целта обаче трябва незабавно да се предприемат мерки в тази посока, защото на този път няма месец без катастрофа”, категоричен е Трифонов. 

“Докато бъде построен обходен път на Плевен, това е маршрутът, през който ще минава трафикът за автомагистралата, което означава, че там ПТП-тата няма да се на ежемесечна или ежеседмична база, а на всекидневна”, допълни още Трифонов.

Трифонов поиска справка от МРРБ за всички предвидени ремонти на пътната мрежа в област Плевен, поверена за поддръжка на АПИ до края на 2023 и 2024 г. Той посочи и необходимостта от изкуствени неравности в центъра на село Рупци на път от републиканската пътна мрежа, за който вече има одобрен проект.

Трифонов и Цеков обсъдиха още строителството на Лот-1,2 и 3 на Автомагистрала “Хемус”, проектът за обходен път на Плевен, който да облекчи трафика, преминаващ през центъра на града, както и лошото състояния на участъка от пътя за София Е-83 Луковит – Долни Дъбник.

Въвеждането на ограничаване за скоростта по път I-1 през Кресненското дефиле до 50 км/ч и слагането на ограничаващи колчета през юли 2022 година доведе до това, че по данни на Областнатата дирекция на МВР в Благоевград през миналата година няма нито един загинал при ПТП там.
Това лято от АПИ избраха още 3 рискови участъка, в които да се подходи по същия начин – част от път I-5 Русе – Велико Търново на територията на областите Русе и Велико Търново и сектори от път II-55 Проход на Републиката на територията на областите Велико Търново и Стара Загора. Гъвкави ограничители по оста на пътя, както и непрекъсната пътна маркировка с алена багра и плътни бели линии от двете страни заострят вниманието на шофьорите и предотвратяват няправилни и забранени изпреварвания. В Прохода на Решубликата това вече е направено.

Подобни новини

Back to top button