ОбществоПолиция

Демонстрация в Седмицата на пожарната безопасност: как се спасяват пострадали при катастрофи

Демонстрация на техника и на аварийно-спасителни действия за оказване на помощ на пострадали при пътнотранспортни произшествия показаха плевенските пожарникари. 

Инициативата, която се състоя на паркинга до Община Плевен, е част от събитията, посветени на Седмицата на пожарната безопасност и професионалният празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), който се отбелязва на 14 септември. 

По време на демонстрацията бяха показани различни техники за спасяване на хора, притиснати в смачкани коли след тежка катастрофа. В единия случай пострадалият трябваше да бъде изваден, след като бъде срязан и отстранен покривът на автомобила. На пострадалите веднага бе оказана и спешна медицинска помощ. В ролята на участници в пътнотранспортно произшествие влязоха доброволци от Българския Червен кръст (БЧК).

Бихме искали за пореден път да използваме тази инициатива, за да засилим вниманието на гражданите към всички аспекти на тяхната лична безопасност – както по отношение на пожарите, така и по отношение на пътна безопасност, каза пред БТА комисар Станислав Атанасов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) в Плевен. 

Той подчерта, че не случайно е избрана тема на демонстративното учение да бъде аварийно-спасителна дейност при пътнотранспортни произшествия. Този тип произшествия – тежки катастрофи с жертви се наблюдават доста често в Плевенска област, дори и от снощи има двама загинали, каза комисар Атанасов.

Пожарникарите показаха и как се гаси пожар. След приключване на демонстрацията всеки желаещ имаше възможност да разгледа отблизо пожарните автомобили, които са оборудвани с най-съвременна техника.

След края на демонстрацията в двора на регионалната дирекция бяха наградени 31 пожарникари за постигнати високи резултати и съществен принос при изпълнение на служебните задължения. Здраве, сили за предизвикателствата на днешния ден, по-голяма увереност и предсказуемост в бъдещето, и лично щастие, пожела на всички служители на РДПБЗН комисар Атанасов. 

В рамките на Седмицата на пожарната безопасност на територията на районните служби в област Плевен се провеждат дни на отворени врати, има открити телефонни линии, на които гражданите могат да получат консултации и съвети по различни въпроси.

Информация на БТА – Плевен

Снимки: Фейсбук, Даниела Христова

Подобни новини

Back to top button