Водещи новиниПолицияПроблеми

В Плевен ще бъде една от новите лаборатории на МВР за тестване за наркотици

Към момента проблем с експертизите за установяване наличие на алкохол в кръвта на шофьори, спирани за проверка, няма и сроковете за резултатите са около 7 до 10 дни. При установяване на наркотици обаче има много голям проблем и забавяне, призна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред депутатите от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента, където бе изслушан по актуални въпроси.

Стоянов посочи, че в момента пробите на шофьори за наркотици се изпращат само на три места за изследване – във ВМА, Националния институт по криминалистика и в медицинския институт на МВР.

Миналата година е трябвало да започне купуване на апарати, всеки от които струва по 150 хил. лв. В момента има проблем с преподготовката на пробата за изследване, която трае около 6 часа. Оттам се получава това задръстване“, каза Стоянов.

По думите му МВР ще направи опит да купи на поне 3 специализирани апарата за изследване на пробите за наркотични вещества, за да не се стига до забавяне, което по думите му в някои случаи стига до 3-6 месеца.

„Предвидени са и 4 нови лаборатории, в които да се изследват пробите – в Бургас, Варна, Ловеч и Плевен. Ако се купят тези апарати, а това трябва да стане до 2 месеца, проблемът ще се отпуши“, обясни още Стоянов. Министърът отчете като проблем и че няма достатъчно специалисти, които да изследват пробите за наркотични вещества. Той даде пример с Националния институт по криминалистика, където с тази дейност се занимават двама души.

„Ще бъдат назначени още хора, но те трябва да бъдат обучени и това също ще отнеме време. Имаме уверение от ВМА, че имат готовност да обучават в най-кратки срокове експертите за работа с новата апаратура“, обясни още Стоянов в отговор на въпрос на Христо Терзийски от ГЕРБ.

Информация на dnevnik.bg

Подобни новини

Back to top button