ЗабавленияОбщество

Ножари и ковачи ще покажат майсторство и автентични техники на пленер в Плевен

От 29 септември до 1 октомври Плевен е домакин на „Ножарски пленер”. Първото по рода си събитие за града се организира от Гилдията на българските ножари и ковачи със съдействието на Община Плевен, съобщи на пресконференция председателят на занаятчийското сдружение, плевенчанинът Кирил Митрашков. На срещата с журналисти присъстваха Радослав Сарафов – ковач от Банско, и Митко Симеонов – един от организаторите на пленера.

В три поредни дни посетителите ще имат възможност да се докоснат до изработката на ножа от парче стомана, дърво и кожа, както и на различни елементи от ковано желязо и автентични техники за които ще покаже Радослав Сарафов, който единствен ще работи с пещ на въглища. Всеки зрител ще получи детайл от изработеното, на който ще бъде поставен специално изработен печат с изображение на символа на Плевен – Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”, но срещу декламиране на стихотворение или отговор на въпрос.

Участниците в пленера са около 40, от цялата страна. Демонстратори ще четат лекции, ще правят различни презентации и ще дават професионални съвети на интересуващите се от занаята. Сред тях е и Николай Николов, който е носител на Световна титла в състезание по изработване на ножове във Франция.

Пленерът стартира на 29 октомври от 10.00 часа в парка на Регионалния исторически музей. Официалното му откриване е същия ден в 17.30 часа със специален поздрав от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”. Всички желаещи могат да се запознаят с майсторството на участниците и в събота от 10.00 до 19.00 часа, както и в неделя от 10.00 до 13.00 часа.

Амбицията на организаторите е пленерът не само да стане традиционно ежегодно събитие за Плевен, но и да бъде с международен характер, с участието на представители от побратимени градове.

Подобни новини

Back to top button