НПО

Читалище „ЛИК“ представи новия си младежки проект

„Стъпка напред!“ се нарича поредният  младежки проект на читалище „ЛИК“ – Плевен. Идеята, целите и постигнатите до момента резултати по проекта, започнал през м. юли, бяха представени на пресконференция в клуба на БТА.

Ръководител на проекта е Катя Божикова,а в екипа, който работи по него, са психологът Валентин Минков и обучителите Радослав Христов и Цветомир Стефанов. На събитието присъства и старши експертът към Министерствто на младежта и спорта за Плевенска и Ловешка област Атанас Кършев.

Проектът е одобрен от ММС за финансиране по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 а от Закона за хазарта (2023-2025) г. Проектното предложение се изпълнява по Ключова област 1. „Младежки дейности и младежка работа“, а средствата са в размер на 29 045 лв.

Повече от 320 момичета и момчета на възраст 15-19 години от градовете Плевен, Левски и Кнежа, включително и такива в социален риск, ще имат възможност да станат част от обучения, специални събития, личностно развиващи ателиета, дискусии в периода юли 2023 – януари 2024 г. Към тях се присъединяват вече опитни бивши лидери на Младежки доброволчески център ЛИК.

Подкрепа за случването на срещите и ангажирането на младите оказват: читалищата „Борба – 1896“ – Кнежа и „Георги Парцалев – 1901“ – Левски; представители на образователни, социални и общински институции и структури. Това е естествен повод за повишаване на професионалната мотивация и опитност; възможност за споделяне на опит, ресурси, идеи за съвместна работа не само на местно, но и на областно ниво, изтъкват организаторите.

„Стъпка напред!“ е продължение на традиционния и устойчив във времето ангажимент на ЛИК към младите, свързан с осигуряване на алтернативни възможности за личностно развитие, осмисляне на свободното време, неформално образование, откриване и стимулиране на активни и креативни младежи и насочването им към общественополезна работа.

Само за един месец – юли са проведени шест дейности по проекта, които дават възможност на младите хора на възраст 15-19 години да дискутират по теми, идентифицирани като техни нужди и потребности: струва ли си да инвестираме в себе си, как можем да учим извън училище, дали „кой си ти“ е по-важно от „кой не си“? и много още. През септември са били проведени младежки хепънинг, както и малки събития „Развий умения с игра“ в гр. Кнежа и гр. Левски и три еднодневни тренинг обучения за развитие на личностни „меки“ умения предстоят за младите, вкл. и в Плевен.

Радослав Христов сподели, че съвременните младежи не са непременно некомуникативни, каквото е всеобщото схващане. Просто те трябва да бъдат извадени от зоната си на комфорт, за да споделят какво мислят за себе си, към какво се стремят, категоричен е той.

Според Атанас Кършев подобни проекти са важни, особено за децата от селата и по-малките населени места, защото показват друго отношение към тях. А това е важно за тяхното израстване като личности.

Психологът Валентин Минков сподели, че от дългогодишната си практика е установил, че общуване се с младите се променя с поколенията. Подходът, с който се е стигало до тях преди 15 години, вече е остарял и към днешните деца трябва да се търсят нови пътища. „Затова не се чувствам ветеран“, сподели с усмивка Минков.

Проектът трябва да приключи през януари 2024 г.

Подобни новини

Back to top button