ОбществоПраво

Магистрати от 4 страни бяха на посещение в Районен съд – Плевен

Днес, 05.10.2023 година Председателят на Районен съд – Плевен – съдия Вера Найденова посрещна в съда група магистрати, които са на посещение в България по Програма за обмен 2023 година, която е открита от Европейската мрежа за съдебно обучение. Програмата е насочена към магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и към съдебни служители, които са мотивирани да участват в дейности по обмен и имат добри познания на съответния работен език, на който се провежда обмена.

На срещата в Районен съд – град Плевен днес присъстваха: г-жа Габриеле Монтефуско – съдия в Районен съд Неапол, Италия; г-н Щефан Елснерм – съдия в Районен съд Шалдсхут – Тинген, Германия; г-жа Катержина Роберта Брай – прокурор в Районна прокуратура Фоджа, Италия; г-жа Росанда Койочар – прокурор в Районна прокуратура, Брашов, Румъния; г-н Феликс Нюрнбергер – съдия в Административен съд Нюрнберг, Германия; г-н Педро Манзо Абизанда – съдия в Районен съд Лас Палмас, Испания; г-н Йенс Даниел Стиндер – съдия в Административен съд Детмолд, Германия; г-н Марко Бикел – съдия в Районен съд Аахен, Германия и г-жа Витория Петронела – прокурор в Районна прокуратура, Таранто, Италия. Магистратите се интересуваха най-вече от работата на районния съд, от това какви дела се разглеждат, в какви срокове се решават те и какъв е процентът на потвърдените и отменените съдебни актове. Заедно с Председателя на РС-Плевен гостите обсъждаха наказателните дела, които се разглеждат с участието на съдебни заседатели, като тя им обясни, че в Районния съд те са 1/6 от наказателните дела и са за престъпления, за които е предвидено наказание над пет години „Лишаване от свобода“.

Преди да посетят град Плевен, магистратите са имали срещи в Националния институт на правосъдието и различни съдебни институции в град София. През вчерашния ден са посетили Апелативна прокуратура – град Велико Търново и Апелативен съд – Велико Търново. Част от програмата им е била и посещение в Затвора – град Белене, където са се запознали с ръководния екип на Затвора, с добрите практики, които се прилагат, и спецификите и условията на работата там.

Подобни новини

Back to top button