ЛичностиОбщество

На 10 октомври ще открием алеята, кръстена на Андрей Романов

Алея, кръстена на името на един от най-успешните кметове на Плевен – Андрей Романов, ще бъде открита официално на 10 октомври, вторник, в 11:00 часа.

Организатор на събитието е Община Плевен. По предложение на кмета Георг Спартански алеята беше наименувана с Решение на Общинския съвет, № 1375/25.05.2023 г., прието с пълното единодушие от местните депутати.

Изборът алеята – от кръстовището на ул. „Ген. Вл. Вазов” с ул. „Мур” до паркинга на Панорама „Плевенска епопея 1877” да носи името на Андрей Романов е много символичен, защото именно по времето, когато той е бил кмет, монументът, превърнал се в емблема на града ни, е построен за по-малко от година, изтъкват от Общината.

Периодът 1971-79 г., в който Андрей Романов е бил начело на града, ще остане в новата ни история и с реконструкция на централното градско ядро и изграждането на Големия фонтан, трите водни огледала и Водната каскада; строителство на всички подземни съоръжения и изграждане на нова декоративна настилка на централния площад и засаждане на дървесна и цветна растителност; строителството на алея „Скобелев“.

През неговия мандат в Плевен са построени 13 282 апартамента, голям брой детски заведения и училища.

Андрей Романов ни напусна на 7 февруари тази година, на 96-годишна възраст.

Подобни новини

Back to top button