Водещи новиниЛичностиОбщество

Свидетелства за водоснабдяването на Плевен от бившия кмет Андрей Романов

Андрей Романов, беспорно определян като един от най-успешните кметове на Плевен, ни напусна през февруари тази година, на 96-годишна възраст.

Предлагаме ви негово видеоинтервю, записано през февруари 2019 г., по проект „Диалог“ на сдружение „Учебна работилница Европа“ – Плевен.

Има много ценни неща в този разказ. За осигуряване на нормалното водоснабдяване на Плевен, чия е заслугата, как е изградена група „Черни Осъм“ Андрей Романов говори от 20-ата минута на интервюто.

Той е кмет на Плевен от 1971 до 1979 г. – период, който остава в новата ни история с реконструкция на централната градска част и Водната каскада; строителство на всички подземни съоръжения, в това число подземен проходен колектор; изграждане на нова декоративна настилка на централния площад и засаждане на дървесна и цветна растителност; строителството за по-малко от година на Панорама „Плевенска епопея 1877“, както и на алея „Скобелев“. През неговия мандат в Плевен са построени 13 282 апартамента, голям брой детски заведения и училища.

В книгите, които успя да издаде – „Време на мечти, време на дела“ (2007) Андрей Романов представя не само личните си спомени, но прави задълбочен преглед на сътвореното в Плевен и региона от Девети септември 1944 г. до днес, а в книгата „Времето отминава, изграденото остава“ (2022), представя свои интервюта, спомени и оценки.

Чуйте в интервюто неподправения му и откровен разказ за важните етапи от живота му, за принципите, които винаги е отстоявал и следвал, съветите му към политици и съграждани. Заслужава си.

Подобни новини

Back to top button