ИзкуствоКултура

Екипът на „Колорит“ се завърна от „Евора 2023“ в Португалия с Първа награда

След успешно участие в 24-та Международна среща на младежкото изкуство „Евора 2023“ – Португалия се завърна творческият екип на арт школа „Колорит“. Плевенската школа за 21-ви пореден път представи достойно България на престижния международен форум, в който тази година взеха участие школи и художествени училища от 11 страни от три континента.

Под ръководството на своя арт педагог Майя Ананиева Лилия Янкова – 13г. и Радостин Кралев – 16г. рисуваха  в продължение на седмица по конкретно поставени творчески задачи красивата архитектура на града-музей Евора, интерпретация на произведения на изкуството от Музея Евора, интериори от катедрали, орнаментиката на уникалните прозорци на сградите в Евора и се състезаваха за наградите на форума. В изключителната творческа среда на международния пленер Лилия и Радостин създадоха интересни и завладяващи творби. На финала журито, съставено от 5 изявени  художници на Евора, оцениха творбите на всички участници, създадени по време на пленерното рисуване. На заключителната Гала вечеря с церемония за връчване на наградите, децата победители и техните арт педагози получиха престижни отличия и почит за успешното си представяне от Директора на международния форум, Теодолинда Паскоал. В голяма конкуренция тринадесетгодишната Лилия Янкова спечели Първа награда за живописната си творба, създадена по темата „Интерпретация на произведение на изкуството от Музея Евора“.

Радостин Кралев и Майя Ананиева получиха Дипломи за участието си.

В един от дните бе открита Международната изложба с творби от международния конкурс „Евора 2023“, който предшества пленера, на тема „Патици, гъски и лебеди“, в която мащабно бе представена колекцията от живописни творби на децата от арт школа „Колорит“, с които те завоюваха 7 златни, 5 сребърни и 31 почетни отличия. За пореден път арт школа „Колорит“ доказа своята лидерска позиция на международната сцена на детското изобразително изкуство, отбелязва Майя Ананиева.

Подобни новини

Back to top button