НаукаОбразование

МУ-Плевен подписва споразумение с фондация „Хасуми“ за трансфер на технологии за лечение с противоракова ваксина

На 19 октомври 2023 г. по време на традиционната Юбилейна XX Международна студентска конференция за студенти и млади лекари ректорът на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров и основателят на Международна изследователска фондация „Хасуми“ – България и Доктор Хонорис Кауза на Медицински университет – Плевен д-р Кеничиро Хасуми ще подпишат партньорско споразумение за съвместни изследвания в лечението с автоложната терапевтична противоракова ваксина (HITV). Споразумението ще се подпише и от директора на Международна изследователска фондация „Хасуми“ – България – Николай Черноземски. България ще е единствената страна от Източна Европа и втора в Европа след Германия, в която ще се прилага противораковата ваксина на международна фондация „Хасуми“.

Фондация „Хасуми“ ще прехвърли на МУ-Плевен своята технология и знания, свързани с имунотерапията на рака, а висшето училище ще предостави високотехнологично оборудване и необходимите човешки ресурси за провеждане на високоспециализирани изследвания и развойна дейност в Центъра за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия.

На официалното подписване на партньорското споразумение ще присъстват и членове на Академичното ръководство – акад. Григор Горчев, Почетен Ректор на МУ-Плевен, проф. Славчо Томов, Директор на Научноизследователския Институт и акад. Богдан Петрунов, председател на Съвета на настоятелите на МУ-Плевен. За поредна година представители на МИФ „Хасуми“ ще участват със специална научна сесия в XX Международна студентска конференция за студенти и млади лекари на 20 октомври 2023 г. – пленарна лекция ще изнесе д-р Кеничиро Хасуми, а доклади ще представят доц. Николай Кълвачев и д-р Илия Цеков.

Подобни новини

Back to top button