НПООбразование

Четири нови “Училища за пример” от Плевен и Ловеч подобряват управлението и преподаването си

Три плевенски и едно ловешко училище започнаха учебната година като участници в четвъртия випуск на програма “Училища за пример” на фондация “Заедно в час” и през следващите две години ще подобряват устойчиво управленските и преподавателските си практики с фокус върху учениците. Това са Средно училище „Георги Бенковски“ в гр. Тетевен, Начално училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Долни Дъбник, Средно училище “ Христо Смирненски“ гр. Койнаре и Средно училище „Крум Попов“ гр. Левски.

Училищата ще преминат през съвременни обучения, инвидивуална подкрепа, прилагане наученото в практиката и споделяне и учене в общност. Всички тези елементи се надграждат, допълват и развиват непрекъснато и през опита на всеки нов випуск училища.

Започна кандидатстването и за новия випуск на програмата

До 5 декември общинските и държавни училища от областите Ловеч и Плевен също могат да станат част от следващия випуск на програма “Училища за пример”. До тази дата директорите на училищата трябва да попълнят формуляр на сайта на фондация “Заедно в час”  https://zaednovchas.bg/model-schools/, където да споделят повече за своята мотивация да станат част от програмата, която безплатно обучава училищните екипи. След това следват процес на подбор и събеседване с представители на училищата преди финалния избор на участниците в програмата. 

От всички получени кандидатури ще бъдат избрани 40 училища от цялата страна, които ще се включат програмата през учебната 2024/2025. Участието в “Училища за пример” е безплатно за училищните екипи и всички обучения са регистрирани в Министерство на образованието и учителите получават съответния брой кредити. 

“Едно от най-често изтъкваните предимства на програмата от страна на участниците е, че “Училища за пример” оптимизира и подобрява много от вътрешните процеси в училище, помага да са много по-свързани и логични, а оттук и провокира учителите и директорите да бъдат по-креативни и уверени при вземането на решения, защото имат набор от инструменти и яснота какво искат да постигнат. Вярваме, че тези умения са изключително ценни за училищата в страната в момента и ще им позволят да вървят в крак със съвремието.”, споделя Ивелина Пашова, ръководител „Обучения на училищни екипи“ в „Заедно в час“

Кой може да стане част от програмата

В програма “Училища за пример” могат да кандидатстват всички общински и държавни училища в страната, без значение от населеното място, броя учители и профила на училището и предизвикателствата, с които се сблъскват. Ключово условие за участие е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес.

“Училища за пример” в Плевен и Ловеч

Програмата прие първия си випуск учители през 2020 г. Към момента близо 50 училища (първите два випуска) успешно завършиха двугодишната програма. През учебната 2023/2024 “Училища за пример” работи с 46 училища и близо 400 учители и директори от цялата страна. Сред участниците в програмата има и силно представяне на училища от плевенско и ловешко – цели 11 училища. Това са Основно училище „Христо Ботев“ с. Брестница, Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ гр. Ловеч, Средно училище „Георги Бенковски“ гр. Тетевен от област Ловеч. От област Плевен в програмата участват през различни години Основно училище „Антон Страшимиров“, с. Бохот, Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии гр. Плевен, Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ гр. Кнежа, Средно училище „Стоян Заимов“ гр. Плевен и Обединено училище „Свети Свети Кирил и Методий“ с. Търнене.

Подобни новини

Back to top button