Минали избори

Балотаж за кмет в Плевен

Прогнозира проучване на „Маркет линкс“

Със сигурност ще има балотаж на местния вот в Плевен, както и по-висока избирателна активност, каза в „Тази сутрин“ социологът Добромир Живков.

Това сочат данни от експресно регионално проучване на „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 400 имащи право на глас в община Плевен, по поръчка на bTV в периода 11-15 октомври и по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

„Твърдо решилите да гласуват са 56%, което е значително по-високо от 45-те процента на последните местни избори. Очакваме по-висока избирателна активност“, каза Добромир Живков. 

Данните за електоралните нагласи сред кандидат-кметовете са:

  • Георг Спартански, независим кандидат – 31%
  • Валентин Христов, ГЕРБ – 13,1%
  • Чавдар Попов, независим кандидат – 11,3%
  • Наталия Цанева, ПП-ДБ – 8,2%
  • Александър Николов, „Алтернатива на гражданите“ – 4,8%
  • Данаил Раденцов „Възраждане“ – 3,8%

„По-шарена е картината от обичайно. Има повече интрига в битката за кметското място. Има и голям брой партии, които се състезават за влизане в общинския съвет. Не би било изненада да видим доста фрагментиран съвет с дори до 7 политически сили в него“, допълни социологът.

Най-големите проблеми според жителите на Плевен

54% от анкетираните посочват, че това са улиците и тротоарите, а 46% – новите работни места. Като основен проблем 34% посочват чистотата в града, въздуха и водите, а 32% – задържането на младите. Борба с корупцията посочват 31% от анкетираните, а добро управление и прозрачност – 25%.

Данните са от експресно регионално проучване на „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 400 имащи право на глас в община Плевен, по поръчка на bTV, в периода 11-15 октомври и по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Информация и снимки: БиТиВи

Подобни новини

Back to top button