ОбществоПраво

По искане на Районна прокуратура – Плевен е задържан мъж за отглеждане и държане на марихуана

Районна прокуратура-Плевен привлече в качеството на обвиняем Д. М., на 32 години, за това, че от неустановена дата до 17.10.2023 г., в с. Катерица, обл. Плевен, в частен дом, отглеждал 59 броя растения от рода на конопа (канабис) в нарушение на установените в ЗКНВП правила – престъпление по чл. 354в, ал. 1 от НК.

Предявено му е обвинение и за това, че на 17.10.2023г., в съседен дом, е държал високорискови наркотични вещества – марихуана, на стойност 239 940 лева, без надлежно разрешително съгласно ЗКНВП- престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК.

При първоначалните действия по разследването, извършени на 17.10.2023 г., са намерени и иззети машини за рязане, вентилатори с въздуховоди, различни по вид торове, течни и гранулирани, палатка тип „парник“ и други съоръжения, използвани  при отглеждането на наркотични вещества.

Намерените 59 броя  растения от рода на конопа са с размери от 170 см. до 390 см. Същите били отглеждани в саксии и в лехи. Установено е, че отделената от растенията зелена листна маса е с общо тегло – 132 килограма и 350 грама.

На 18.10.2023г. с постановление на наблюдаващия делото прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа и е внесено в Районен съд -Плевен искане за взимане спрямо него на постоянна мярка „Задържане под стража“.

Съдът е приел доводите на Районна прокуратура- Плевен, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията от страна на Д.М., както и че е налице реална опасност той да извърши престъпление или да се укрие, поради което постанови спрямо него най-тежката мярка за неотклонение, а именно „Задържане под стража“.

Определението на съда подлежи на обжалване.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура-Плевен и се провежда от разследващ полицай при 01 РУ Плевен.

Подобни новини

Back to top button