Право

Съдът не прие искането за отвод на прокурора и съдебния състав по делото срещу Васил Кочев

Следващото заседание по делото ще бъде на 10 ноември 2023 г.

На 23.10.2023 година, състав на Плевенски окръжен съд разгледа наказателно дело №88/2023 година, образувано на основание обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен, срещу В.К.К., на 43 години, от град Плевен, обвинен в това, че

1. На 21.08.2022 година, в град Плевен, след спречкване пред дискотека в центъра на града, опитал умишлено да умъртви Т.Р.К., като му нанесъл удар с нож, който причинил прободно-порезно нараняване на гърдите вляво. Поради навременното и правилно лечение, не е имало реална опасност за живота на лицето, но тя е била потенциално възможна, което е наложило оперативно лечение – престъпление по чл.115, вр. чл.18, ал.1 от НК.

2. На същата дата, при същото спречкване, причинил на друго лице средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на долната челюст – престъпление по чл.129, ал.1, вр. ал.2, пр.6 от НК.

В провелото се днес съдебно заседание, защитата на подсъдимото лице е направило искане за отвод на прокурора и второ искане за отвод на съдебния състав. Исканията не са били уважени от състава на Окръжен съд – Плевен. В хода на заседанието днес са разпитани вещите лица, изготвили заключения по назначени съдебни експертизи, а подсъдимият се е възползвал от своето право, предвидено в закона, да даде обяснения за случилото се на 21.08.2022 година.

Съдебното следствие не е приключило, по искания на страните ще се извършат допълнителни разпити на свидетели, което е наложило отлагане на делото. Следващото съдебно заседание е насрочено за 10.11.2023 година.

Преди заседанието днес пред сградата на Съдебната палата в Плевен беше организиран протест с искане за безпристрастен подход на съда по делото за опит за умишлено убийство. Участниците в протеста държаха лозунги с надписи: „Не на предварителните присъди за ромите“, „Безпристрастен съд за Васил Кочев“, „Справедливост за Васил Кочев“.

Димитър Марковски – единият от адвокатите на подсъдимия по делото Васил Кочев заяви пред журналисти: „По това дело особено впечатляващо и скандално е, че имаме нараняване на пострадалия под сантиметър и половина – подкожна рана, което според съдебния лекар, изготвил заключението не представлява директна опасност живота на пострадалото момче. На тази база аз не мога да си обясня, как се поддържа и то много убедително и пламенно, обвинение за умишлено убийство. Още по-странното е, че съдът в Плевен държи повече от година и един месец с най-тежката мярка „Задържане под стража“ този човек, който е неосъждан.“.

Той добави, че протестът се провежда и с искане да няма етнически предразсъдъци, тъй като обвиняемият Васил Кочев е от ромски произход.

Снимка: darik.bg

Подобни новини

Back to top button