ИсторияКултураОбразование

„Школото” – спектакъл за историята на българската азбука ще представи Джими в мола

В навечерието на светлия празник 1 ноември – Денят на народните будители, известният плевенски творец Диян Павлов – Джими ще представи спектакъла си „Школото“ в Панорама Мол Плевен. Събитието ще се проведе на 28 октомври, събота, от 11,30 часа на НИВО 1 в търговския комплекс. Входът ще бъде свободен.

Представлението е неповторимо образователно пътешествие през вековете. Всички присъстващи ще имат възможност да се насладят на увлекателен разказ за създаването на глаголицата и кирилицата, за делото на Паисий Хилендарски и неговата „История славянобългарска“, за появата на първите училища по нашите земи.

Специални гости на интерактивния спектакъл за историята на българската азбука и българското просвещение ще бъдат ученици от клуб “Завет” на СУ „Стоян Заимов“ – Плевен с ръководител г-жа Виолета Йорданова. Работата на клуба е насочена към обогатяване и задълбочаване на знанията на младежите за родната история и родния край, както и към това да стимулира творчеството и личностните им изяви. Учениците взимат участие в различни инициативи и конкурси, посещават редовно исторически обекти и изготвят исторически филми.

***
Диян Павлов – Джими е създател и стопанин на „Творителница О‘Писменехъ“ в Плевен. Там от няколко години по атрактивен начин той разказва пред зрители на различна възраст за значими събития в световната история – за появата на първите писмености, за метода на ръчно изработената хартия, за революционния за човечеството момент – създаването на първата система за тиражиран книгопечат от Йоханес Гутенберг.

Подобни новини

Back to top button