ПроблемиТранспорт

До юли трябва да завърши ремонтът в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

От днес започва ремонт в тръбите за Варна на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на автомагистрала „Хемус“. Движението се пренасочва двупосочно в тръбите за София. Планирано е строително-монтажните работи да продължат до юли 2024 г. и движението през летните месеци да бъде възстановено, за да не се затруднява интензивният трафик, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов пред журналисти. Ремонтът в тръбите за София ще започне през есента на 2024 г. Ще следим за качественото изпълнение на всички дейности. Имаме много добре подготвена програма от строителите и разчитам те да изпълнят задълженията си по договор, каза инж. Йорданов.

Двата тунела „Топли дол“ и „Правешки ханове“ не са основно ремонтирани от построяването им преди около 40 години. След завършването на строителните дейности съоръженията ще отговарят на всички европейски изисквания за безопасност.

Тунел „Топли дол“ е при 39-ти км на автомагистралата и е в експлоатация от 1985 г. След ремонта той ще бъде с нова хидроизолационна и отводнителна система, нова облицовка и тротоарни блокове. Ще се реконструира пътното платно и порталните участъци на тунела, както и е предвидено разширение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишаване на безопасността на съоръжението ще бъдат изградени две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите на съоръжението. Ще бъдат обновени асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация.

Тунел „Правешки ханове“ е при 54-ти км на АМ „Хемус“ и е на около 1,8 км от пътния възел за Правец. Въведен е в експлоатация в края на 90-те години на миналия век. Двете тунелни тръби ще са с нова облицовка, съвременна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е подобряване на отводняването. Ще бъдат основно ремонтирани вече изградените 7 напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще позволи те да бъдат използвани за аварийни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и др.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите за причиненото неудобство, но строителните дейности са необходими, за да се осигури безопасността на движение през съоръженията. Апелът към шофьорите е да карат внимателно, да спазват правилата за движение и ограничението на скоростта до 50 км/ч.

Подобни новини

Back to top button