ИзкуствоКултура

Виртуозните пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови идват в Плевен в рамките на зимното си турне

Обичаните от публиката и от музикалните критици пианисти Хасан и Ибрахим готвят зимно турне в навечерието на Коледните празници. Младите виртуози ще зарадват почитателите на класиката в четири града в страната, сред тях и Плевен – на 5 декември. Специалният им проект „Клавиртуозно” представя произведения на Фредерик Шопен и Ференц Лист, също и на Сергей Рахманинов, Морис Равел и Арам Хачатурян.

Концертът на Хасан и Ибрахим Игнатови ще бъде в зала „Катя Попова” с начален час 18:30. Билетите са в продажба на касите на Плевенска филхармония. Тел. за резервация: 064/800250 и 800843.

Преди Плевен, младите таланти ще имат концерти в Ямбол, в родния им Шумен и в Сливен.

Турнето на двамата музиканти се реализира по Проект „КЛАВИРТУОЗНО” – МУЗИКАЛНИ БИСЕРИ НА ПИАНО ОТ ХАСАН И ИБРАХИМ ИГНАТОВИ”, защитен отсдружение „Сити Арт Студио” пред Министерство на културата. Целта му е – от една страна да популяризира класическото изкуство сред родната публика, включително и сред младите хора, а от друга – да стимулира творческите изяви и разгърне потенциала на двамата пианисти.

Репертоарът от произведения на великите Лист и Шопен не е избран случайно. Той винаги се превръща в музикално „пиршество” за почитателите на клавирното изкуство. А Хасан и Ибрахим Игнатови са способни да го претворят по неподражаем начин. В програмата на концертите са включени още и творби на Сергей Рахманинов, Морис Равел и Арам Хачатурян.

Братята-близнаци вече се утвърдиха като имена сред най-талантливите български пианисти. Родени са на 15 декември 2003 г. в Шумен. Носители са на десетки награди от родни и чуждестранни конкурси. Представят България на дванадесетото издание на детския песенен конкурс „Евровизия“ в Малта, заедно с Крисия Тодорова, като песента им се класира на второ място. На 11-годишна възраст Хасан и Ибрахим Игнатови издават първия си самостоятелен сборник от авторски творби, като досега са издали общо три албума. В момента са студенти в консерваторията в Маастрихт, Нидерландия.

Проект „Клавиртуозно” – музикални бисери на пиано от Хасан и Ибрахим Игнатови” се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Подобни новини

Back to top button