БизнесЖивотновъдствоЛичности

Емил Пътов от Тръстеник е „Пчелар на годината“ на Плевенска област

С решение на Областния пчеларски съюз – Плевен Емил Пътов от гр. Тръстеник е обявен за „Пчелар на годината“ на Плевенска област за 2023 г.

Емил Пътов е с дългогодишна практика в сферата на производството на мед, има 350 кошера и е едно от лицата на нашумялата през последните години платформа „Истински мед“, чиято цел е да популяризира българската продукция и да насърчи консумацията на чист продукт.

На среща в заседателната зала на Областната администрация с представители на Областния пчеларски съюз зам.-областният управител Николай Абрашев връчи на отличения грамота и изрази своя респект  към хората, занимаващи се с тази благородна дейност.

В разговора между Николай Абрашев и представителите на бранша в региона, сред които бяха председателят на Областния пчеларски съюз  доц. Юлиян Станчев и Петьо Петров  – председател на кооперация „Плевен мед”, бяха обсъдени проблемите на производителите на мед, свързани най-вече с финансирането и нуждата от по-високи субсидии за процеса на опрашване. Беше направено предложение в Плевен да се създаде фермерски пазар, каквито вече съществуват в някои областни градове. Той ще даде възможност на  малките и средни земеделски производители, които нямат достъп до големите търговски вериги, да реализират продукцията си.

Пчеларството е от изключителна важност за Плевенска област, свидетелство за което е провеждащото се в Плевен ежегодно пчеларско изложение с международно участие  под патронажа на министъра на земеделието. Събитието е един от най-мащабните форуми в региона, в рамките на който се осъществяват научни срещи и обучения.

Подобни новини

Back to top button