ОбществоПроблеми

Северозападна България е на първо място в Европа по брой жертви в катастрофи

Българският Северозападен район е на челно място в ЕС и Европа по брой жертви от катастрофи на пътя за 2021 г. Това показват данни, представени в четвъртък от „Евростат“. Според тях в този район от нашата страна за година е имало 133 жертви на един милион население.

Изследването обхваща също Турция, Исландия, Норвегия, Сърбия и Северна Македония, които не са част от ЕС, съобщава БТА. Ако бъдат взети предвид данните и от задграничния френски регион Гваделупа, където жертвите са били 159 на един милион, българският Северозапад заема второто място.

Изследването отчита, че през 2021 г. в ЕС е имало близо 20 хиляди жертви от пътни злополуки, което е равно на 45 загинали на един милион души население. В 24 региона на ЕС жертвите са били над 80 на един милион, като шест от тези региони са в Румъния, по три са в България и Гърция, по два – в Хърватия, Полша и Португалия, а останалите шест се поделят между Белгия и Италия, се посочва в съобщението.

Най-често катастрофите с жертви настъпват в земеделски райони, а не в градска среда. Местата, където не са отчетени тежки катастрофи, са в северната част на Италия и на юг в Испания. Брюксел, Виена, Стокхолм и Бремен са градовете в ЕС с най-малко жертви от пътни произшествия, показват данните.

Подобни новини

Back to top button