ИзкуствоКултура

Златните медалисти на „Колорит“ в конкурса „Здраве 2023“ се завърнаха от церемонията в Ереван

От Ереван – столицата на Армения се завърнаха със своите златни трофеи Нина Енчева – 13г.и Ивалина Атанасова – 15 г. – възпитанички на арт школа „Колорит“ – Плевен. Своите престижни награди те получиха на тържествена церемония по време на 9-я Международен фестивал за рисунки за педиатрични пациенти, организиран от групата „Здраве и изкуство“ (NEART) в Иран – международно обединение на известни лекари от цял свят с благотворителна цел да се грижи за психичното здраве на болни деца чрез изкуство. Фестивалът се провежда ежегодно в различни страни, на различни континенти. Рисунките на победителите участват в изложби, организирани в детски отделения на болници по целия свят.

Преди дни изложбата с постери на творбите на наградените деца беше показана в залите на галерия „Илия Бешков“ – Плевен, при откриването на новия творчески сезон на плевенската школа. Кураторът на международната изложба Майя Ананиева ще я представи и в детски отделения на клиники и болници в Плевен и в страната.

През 2023 година в конкурса за рисунка са участвали деца и младежи до 18-годишна възраст от 20 страни от 5 континента, разпределени в четири възрастови групи. Нина и Ивалина бяха придружени на церемонията от своите семейства. Те имаха възможност заедно да преживеят големия успех на своите деца, а също така да се запознаят с красотата и исторически и културни забележителности на Ереван. Всяко от наградените деца получи подарък и свой портрет, нарисуван от ирански художник, информира Майя Ананиева – ръководител на арт школа „Колорит“.

Подобни новини

Back to top button