ЕкологияКлиматПрирода

Областната администрация в Плевен беше домакин на „Климатична фреска”

В зала „Плевен” на Областната администрация ученици и възрастни и се включиха в образователна игра, наречена „Климатична фреска”. В играта участваха и служители от Областната администрация, а водещ беше Мартин Заимов.

Тя е създадена през 2015 г. от френския професор Седрик Рингенбах, за да подпомогне изучаването на сложните климатични взаимовръзки. Базирана е на изводите в докладите на IPCC /междуправителствен панел за климатичните промени към ООН/ и се оказва изключително интересен, иновативен инструмент. Играта получава името La Fresque du Climat – климатична фреска или стенопис от френски, и бързо се превръща в едно от основните средства, благодарение на които сложната наука за климата достига по разбираем начин до хиляди хора по света. Преведена е на около 35 езика и се фасилитира от доброволци в повече от 50 държави.

От няколко месеца „Климатична фреска” се играе и в България. Благодарение на Wind of Change и Тома Заимов тя е достигнала до над 2 000 души в страната.

„Климатична фреска” е настолна игра на знания с 42 карти, всяка от които представлява фактор за изменението на климата. Участниците работят в малки групи като първото условие е да се породи доверие и синхрон между тях. В процеса на играта се провокира задълбочен размисъл и дискусии, за да се открие  връзката между причините и последствията, свързани с изменението на климата. В последния, най-въздействащ етап, участниците  осъзнават, че  негативното влияние на климатичните промени не се отразява само върху околната среда, а засяга и човешкото здраве, световната бедност, проблема с глада и много други.

„Климатична фреска”  се оказва изключително подходяща като педагогически инструмент, който може да се използва в училища и университети и успешно да бъде интегрирана в много предмети.

Освен това, играта се прилага от редица компании и като форма на тиймбилдинг, който помага на екипите не само да научат повече за тази важна за всички тема, но да дискутират и да вземат решения заедно.

Подобни новини

Back to top button