ИзкуствоКултура

В Плевен през 2024 г. ще се състои национален конкурс за нова детска песен

Национален конкурс за нова българска детска песен „Музикална въртележка“ ще се състои в Плевен догодина. Той ще се реализира от народно читалище „Съгласие 1869“ по проект, одобрен за финансиране от Национален фонд „Култура“. Това съобщи за БТА Мая Паскова, секретар на културния институт.

„Целта на конкурса е да се мотивират авторите да създават нови детски български песни, които са лесно запеваеми от децата, да привличат нови публики и да се улеснява достъпът до изкуства и култура“, добави тя.

Достигналите до финалния етап песни ще бъдат издадени в диск, който ще се разпространява безплатно в учебни заведения.

Очаква се финалният кръг на конкурса да се проведе на 12 октомври 2024 г. на сцената в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ под формата на концерт-спектакъл, на живо пред публика. Песните ще бъдат изпълнени от Вокална група „Арлекино“ към читалището. 

По време на финалната конкурсна вечер професионално жури в състав: проф. Пламен Джуров, доц. д-р Момчил Георгиев, Хайгашод Агасян, Георги Милтиядов и Десислава Костантинова ще оцени всяка една от конкурсните песни. Ще бъде връчена и награда на публиката, избрана чрез гласуване на зрителите в залата по време на финалната конкурсна вечер.

„Сигурна съм, че това ще бъде едно от най-значимите културни събития не само за Плевен през следващата година“, подчерта Паскова.

БТА

Подобни новини

Back to top button