Общинска и държавна администрацияПроблеми

Въпроси за водата и обезщетенията при пенсиониране са сред най-честите поводи за жалби на плевенчани до омбудсмана

Обезщетенията при пенсиониране, цената и качеството на водата, високите сметки за парно са сред най-честите поводи за жалби на плевенчани до омбудсмана Диана Ковачева. Това каза Айсун Авджиев (на снимката), главен секретар на институцията на омбудсмана, който днес в Плевен заедно с екип от експерти и имаше приемна за граждани. 

Той очерта няколко основни проблеми, заради които жители от област Плевен се обръщат към омбудсмана. Често хората ни търсят заради липса на достъпна среда за хора с увреждания, както и за неизплатени обезщетения на вече пенсионирани граждани, допълни Авджиев. Голям е и броят на жалбите, подавани от лишени от свобода в затворите в Плевен и Белене за лоши условия.

Много жалби постъпват и заради цената на водата и наложения режим в Плевен, каза Авджиев. Според плевенчани, потърсили съдействие от омбудсмана, некоректно са подадени часовете за водния режим, има и чести аварии. Хора подават сигнали и за некачествено водоснабдяване в някои населени места в областта като град Тръстеник, селата Горна Митрополия, Брегаре, Стежарово, Долни Луковит, Рупци и др. 

Сред поставените проблеми са и цените на „Топлофикация“, които според някои граждани са високи и те трудно успяват да плащат сметките си.

Авджиев каза още, че освен чрез приемни дни, жалби и сигнали за нередности до омбудсмана, такива могат да се подават и на сайта на институцията, който е оптимизиран и лесен за ползване. Обособен е специален дял за деца и за хора с увреждания. По този начин ние сме по-близо до гражданите, можем по-бързо да реагираме на техните сигнали, да изпратим искания към други институции, с които са свързани молбите на хората, добави Авджиев. Той уточни, че средно на ден от цялата страната постъпват между 50 и 100 жалби. Отговорът на една жалба е в рамките на около месец, но този срок зависи и от съдействието, което ще окаже институцията, към която е насочен сигналът.  

БТА

Снимка: Областна администрация Плевен

Подобни новини

Back to top button