ПолитикаПроблемиТранспорт

Свилен Трифонов посочи причината за забавяне строежа на “Хемус”

Една от основните причини за отлагането на строежа на автомагистрала “Хемус” в частта лотове 1, 2 и 3 е искането на индексация на плащанията от “Автомагистрали”, заяви народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Свилен Трифонов в тв предаването “Алтернативата”.

От среща между депутата и регионалния министър Андрей Цеков още през септември стана ясно, че строително-монтажните дейности в частта на първите три лота от магистралата не са напълно замразени, но се работи с много бавни темпове. По последни данни от МРРБ Лот 1 – отсечката от пътен възел Боаза до пътен възел Дерманци, е завършен на 70%, а е трябвало да бъде пуснат още през 2019 г. За Лот 2 – от Дерманци до Каленик, забавянето е най-голямо – построени са около 25%, а при Лот 3 – от Каленик до Плевен, строително-монтажните дейности са завършени на 45%. Бюджетът за изграждане на магистралата е 2,5 млрд. лева.

В ефира на “Алтернативата” Трифонов посочи, че “Автомагистрали”, която е получила възлагателни писма за извършването на съответните строително-монтажни работи по реда на т. нар. директно възлагане – инхаус процедурите, няма основание за такава индексация. По думите му, това е правен спор от юли тази година и все още не е разрешен. Предполагам, че в най-кратки срокове ще бъде приключен и строежът на лотове 1, 2 и 3 ще може да продължи с бързи темпове още в рамките на тази календарна година”, оптимистичен е той.

Депутатът, избран от Плевен, изтъкна, че след като има толкова много изнесена информация досега в медиите за нередности при строежа на магистралата, прокуратурата е трябвало да се самосезира.

“Това не касае само казуса, свързан с автомагистрала “Хемус” и съответните лотове, които са заложени в проектните процедури. Това е механизъм, който е ползван много по-широко при осъществяване на възлагането на дейностите, свързани със строежа на пътищата като цяло”, каза той.

“На масата трябва да седнем не само тези, които сме излъчени от плевенския избирателен район. Бъдещето на Северна България, най-вече на Северозапада, трябва да се обсъди от всички, които са излъчени от своите региони, защото темата за магистралата не касае само Плевен, Ловеч и градовете, през които преминава. Това е ключът за икономическото развитие на региона, който видимо вече е много по-изостанал в сравнение с Южна България”, каза още той.

Подобни новини

Back to top button