Услуги

Нов ръст в цената на газа от следващия месец

Природният газ ще поскъпне с около 7,5 процента през следващия месец. Това стана ясно по време на откритото заседание на енергийния регулатор, на което беше обсъдено предложението на „Булгаргаз“ през декември синьото гориво да се продава за около 87 лева за мегаватчас.

„Трябва да отбележим, че независимо от рязкото застудяване в последната седмица, обхванало цяла Европа, не само България, не се повишава цената на природния газ. Напротив. Дневните цени на природния газ намаляват на Нидерландската газова борса, до голяма степен по причина, че газохранилищата в цяла Европа са запълнени навсякъде над 90 процента и въпреки че се тегли от тях, както „Булгаргаз“ тегли от „Чирен“ в момента, газохранилището продължава да бъде над 90 процента заредено“, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той обаче отчете, че това може да създаде фалшиви очаквания в хората, защото това е дневната цена, докато „Булгаргаз“ в своето ценообразуване купува от доставчиците си, които се позовават на индекса на TTF за месец напред. Иванов посочи, че този индекс е различен и е по-висок поне с няколко евро в сравнение с дневния.

Той се надява, ако тенденцията за намаляване на цената продължи, това да се отрази на следващите решения на КЕВР за определяне на цената на природния газ.

Според него едва ли от днес до петък, когато КЕВР ще се произнесе с окончателно решение, ще има съществена промяна, но ако има такава, „Булгаргаз“ ще трябва да я отрази и представи в Комисията не по-късно от 9:30 часа на 1 декември.

Информация: www.pariteni.bg

Подобни новини

Back to top button