Изкуство

В Плевен започва фестивалът на китарата

В Плевен от 7 до 10 декември ще се състои деветото издание на Международния фестивал на китарата. Това съобщи за БТА Николай Михайлов, артистичен директор на фестивала.

Близо 130 са записаните участници в конкурсната програма от България, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Франция и Швейцария. „Високият брой участници е доказателство за мащабите и престижа на форума, който и тази година бележи силно международно присъствие“, подчерта Михайлов. 

Той добави, че концертната програма в рамките на фестивала тази година е доста впечатляваща и разнолика. „Ще видим китарата в почти всичките й направления по начин, който ще помним дълго“, каза още той.

Първият концерт ще е на 7 декември с концерт в зала „Катя Попова“ на Плевенска филхармония и солисти Антоан Гереро и Георги Димитров – Жожо, под диригентската палка на Вилиана Вълчева.

Концертната програма в зала „Катя Попова“ продължава на 8 декември с Божана Павлова, китара и Зорница Иларионова, цигулка. На 9 декември е концертът на китарното дуо Магдалена Калчева и Теодор Грозданов. На 10 декември ще е заключителният концерт на лауреатите от конкурса.

Към фестивала има и съпътстваща програма, която ще се състои в три вечери в ресторант „Щипка любов“ с изпълнения на Zero One (електронна музика) и Стефанос Димитриу, китара; Илин Папазян – Ninio; Костадин Шотев, китара, Димитър Милушев, обой и Весела Димова, поезия.

Майсторски класове са също част от програмата на фестивала. Те ще се състоят в Туристически дом в парк „Кайлъка“. Подготвено е и изложение на музикални продукти, което ще може да се разгледа непосредствено преди концертните вечери.

„Тази година наградният фонд на фестивала се изразява в платени професионални ангажименти на нашите победители“, подчерта Михайлов. Водещи компании в България и Европа ще осигурят различни предметни награди. Ще бъде присъдена една Голяма награда на международната част от конкурса, както и две специални – на най-добре представилия се участник от българско учебно заведение и на участник за най-добро изпълнение на българска пиеса.

Припомняме, че през лятото се състояха първите събития, свързани с Международния фестивал на китарата в Плевен. В края на юни се проведе голям концерт в парка на Регионалния исторически музей, а в края на юли се организира юбилейно издание на Лятната китарна академия със 120 участници от страната и чужбина.

Организатори на фестивала са Сдружение „Изкуството до мен“ с председател Милена Грамова – Михайлова и читалище „ЛИК“ със секретар Катя Божикова, съорганизатор е Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“.

БТА

Подобни новини

Back to top button