История

С паметен ритуал и концерт плевенчани ще отбележат 146 години от Освобождението на града си

С паметен ритуал и концерт на 10 декември ще бъде честван Денят на Освобождението на Плевен и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение, съобщават от Общината.

Ритуалът ще започне в 11:00 часа на централния площад „Възраждане“. В памет на загиналите за свободата на Плевен и България воини ще бъде отслужена панихида. Слово ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец“. 

Празничен концерт с участието на Плевенската филхармония, Общинския хор „Гена Димитрова“ и хора при Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ ще се състои от 12:00 часа в залата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. Концертът ще е под диригентството на Георги Милтиядов.

В Регионалния исторически музей и в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ ще се състоят още две събития, посветени на годишнината.  

Регионалният военноисторически музей (РВИМ) ще представи изложбата „Герой на своето време“, посветена на 180-та годишнина от рождението на ген. Ми­ха­ил Дмит­ри­е­вич Скобелев. Тя ще бъде открита на 8 декември, петък, от 11:00 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“

Същият ден в 16:30 часа врати ще отвори врати за посетители и изложбата „Светът за българския воин“ в Регионалния исторически музей.

Подобни новини

Back to top button