ОбществоПолитика

Максималният осигурителен доход все пак се вдига – на 3 750 лева

Депутатите приеха, че бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще е в размер на 24,343 млрд. лева. Това стана на заседание на Комисията по бюджет и финанси към парламента, предаде репортер на „Фокус“.

Друго решение бе това, че държавата ще събере осигуровки в размер на 12,73 млрд. лева.

Народните представители отхвърлиха предложените от министъра на финансите Асен Василев размери на месечния осигурителен доход за 2024 г. Те приеха предложения максимален месечен размер на осигурителния доход да бъде 3 750лв., но отхвърлиха минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да бъде в размер на 933 лв., както и отхвърлиха предложението от МФ минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да бъде в размер на 933 лв.

Бюджетната комисия прие предложението от МФ за дневни размери на обезщетението за безработица за 2024 г., а именно – дневният минимален размер на обезщетението за безработица да бъде в размер на 18 лв., както и дневният максимален размер на обезщетението за безработица да бъде в размер на 107,14 лв. Народните представители приеха минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст за 2024 г. Те решиха размерът й от 1 януари до 30 юни да бъде 523,04 лв., а от 1 юли до 31 декември – 580,57 лв. Депутатите приеха още размерът на еднократната помощ по Кодекса за социално осигуряване при смърт на осигурено лице за 2024 г. да бъде в размер на 540 лв.

Размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по Кодекса за социално осигуряване и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) по същия кодекс за 2024 г. да бъде в размер на 780 лв.

Информация на focus-news.net

Подобни новини

Back to top button