ИсторияОбразование

СО „Данаил Попов“ се включи в отбелязването на годишнината от Плевенската епопея

Част от дейностите в Общинско средношколско общежитие „Данаил Попов“ – Плевен в началото на декември бяха „Дните на признателност към загиналите за Освобождението на Плевен по време на Руско-турската война“, които се проведоха от 1 до 10-ти декември 2023 г., информират от ръковдството на общежитието.

Така, още от 1 декември, групи от по 10 – 12 ученици имаха възможност да видят документално-историческия филм „Плевен – краят на войната, началото на Европа“, от поредицата „Битки за Европа“.

След като разгледаха щурма за Плевен и обсадата на Плевен, под ръководството на ген. Тотлебен, учениците се запознаха и с част от историческите паметници, които са свидетелство за внушителната Плевенска епопея. Сред тях бяха Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“, Къща-музей „Цар Освободител“, музеите в Пордим, Гривица, а за финал и най-внушителния паметник, посветен на Освобождението на Плевен – Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“.

За децата в плевенското Средношколско общежитие „Данаил Попов“, които са от общини, по-отдалечени от Плевен, а и от други области, на 10-ти декември специално за тях беше организирано посещение на Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“.

Част от мероприятията, посветени на 10-ти декември в СО „Данаил Попов“ – Плевен е походът от Историческия мост над река Вит и „Паметника на победата“ до Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ на пл. „Възраждане“ в центъра на Плевен.

В похода представители на Средношколското общежитие са дванадесетокласниците Димитър и Борис, които положиха цветя на „Паметника на победата“ и на Вечния огън в Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“.

Възпитателят от СО „Данаил Попов“ Свилен Стойчев разказа още, че по време на мероприятията в „Дните на признателност към загиналите за Освобождението на Плевен по време на Руско-турската война“ са припомнени всички значими събития, свързани с близо 6-месечните боеве, водени за Плевен, който е важен стратегически момент в развоя на войната.

Припомнен е героизмът на руските войни, както и подкрепата на местното население като момент, предопределящ положителния изход на войната, след събитията в Плевен и връх Шипка.

Богатата палитра от дейности в Средношколско общежитие „Данаил Попов“ – Плевен се извършват под ръководството на неговия директор, Веселка Лилова.

Клуб „Млади възрожденци“ в СО „Данаил Попов“ също се включи в отбелязването на датата 10-ти декември.

Клубът е създаден през 2018-та година като акцент в дейността му са свързани с българските възрожденски дейци и будители, като се обръща специално внимание на личността на Васил Левски и неговия най-близък съмишленик и съратник – плевенчанинът Данаил Попов.

През 2021 г., Данаил Попов става патрон на Общинското средношколско училище в Плевен. Това се случва по предложение от Клуб „Млади възрожденци“, отправено към директора на общежитието, г-жа Веселка Лилова, която го придвижва по съответните процедури към Община Плевен и след решение на Общински съвет – Плевен.

След това, представители на Клуб „Млади възрожденци“ участват и в провеждането на конкурс за лого и мото на Средношколско общежитие „Данаил Попов“.

Част от мероприятията, в които се включва Клуб „Млади възрожденци“ в общежитието е и походът „По стъпките на Апостола“ – Плевен-Карлово, като при провеждането на 29-то му издание през 2023-та година, броят на участниците от клуба достига девет.

В навечерието на рождената дата на Апостола на свободата – 18-ти юли 2023 г., те изкачиха връх Левски с височина 2166 метра, откъдето заявиха уважението си към Васил Левски.

По-рано, пред месец юни 2023 г. по покана от Общобългарски комитет „Васил Левски“ представителна група от Клуб „Млади възрожденци“ участва в почетен караул пред паметника на Васил Левски в София.

Подобни новини

Back to top button