СтранатаУслуги

Близо 7000 фирми получиха над 129 млн. лева  подкрепа с оборотен капитал

Националната агенция за приходите е изплатила над 129 млн. лв. на близо 7000 дружества, като безвъзмездна помощ за преодоляване на последиците от COVID 19. Помощта за фирмите е предоставена в изпълнение на проект „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки чрез прилагане на схема за подпомагане от НАП“, който приключва в края на декември.

Срокът, в който предприятията можеха да използват получената финансова подкрепа, беше 3 месеца от датата на предоставянето ѝ. В рамките на един месец след това, дружествата бяха задължени да отчетат използваните средства, напомнят от приходната агенция. От НАП продължават да извършват последващи проверки на одобрени фирми с цел да се установи дали са спазили всички изисквания и условия за получаване на финансовата помощ, както и дали получените средства са усвоени в пълен размер и изразходвани по предназначение.

Проектът за подкрепа чрез оборотен капитал се реализира по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата му стойност е 141 млн. лв., от които 119 850 000 лв. европейско финансиране и 21 150 000 лв. национално финансиране, съобщиха от приходната агенция по време на заключителен онлайн брифинг. Основната цел на проекта е осигуряването на бърз и ефективен механизъм за подкрепа на българските микро, малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки, въведени в страната, с цел запазване на тяхната дейност, чрез прилагане на схема за подпомагане от НАП. В изпълнение на проекта, през 2021 г. беше реализирана схема за подпомагане от НАП на микро, малки и средни предприятия, чрез предоставяне на финансова подкрепа под формата на оборотен капитал. Поради удължаването на периодите на противоепидемичните мерки, схемата беше изпълнена в три фази: BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“, BG16RFOP002-2.097 „Предоставяне на допълнителна информация, във връзка с продължаване на подпомагането по процедура BG16RFOP002-2.095“ и BG16RFOP002-2.101 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки II“.

Подобни новини

Back to top button