Култура

Новата книга на Сергей Илиев – „Вълшебникът и момичето“ беше представена в една вълшебна вечер (галерия)

Новата книга с литературни ескизи “Вълшебникът и Момичето” на проф. д-р Сергей Илиев развълнува многобройни ценители на красивата и стойностна литература. Представянето на творбата снощи в зала “Ростов” в Плевен се превърна в споделена приказка за едно вълшебно пътуване към себе си. Книгата е издадена от плевенското издателство “Медиатех” с управител инж. Атанас Върбанов.    

Събитието беше организирано от Сдружение „Духът на Плевен“ в рамките на културния форум Плевенска артсцена „Измерения“ и с подкрепата на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен, с управител доц. д-р Емилияна Конова, имунолог. Водещ на вечерта беше журналистката Даниела Дочева, част от Сдружението.

Проф. д-р Сергей Илиев е роден на 22 декември 1963 г. в Плевен, където завършва Медицинския университет (1989 г.). Придобива специалност хирургия през 1996 г. Притежава Европейска диплома по клинично хранене. Той е декан на Факултет “Медицина” при Медицинския университет в Плевен, ръководител е на Катедрата “Пропедевтика на хирургическите болести” и е началник на “Отделението по колопроктология и гнойно-септична хирургия в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

Член е на Българското хирургическо дружество, на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене и на Българския лекарски съюз. Председател е на етичната комисия към БЛС – клон Плевен. Членува още в Националния съсловен съюз на лекарите хирурзи, в Националния борд по хирургия, както и в престижни европейски организации. 

Автор и съавтор е на над 60 статии и монографии, издадени в България и чужбина, и има десетки участия в национални и международни конференции, конгреси и курсове.

Обича да пътешества, да пише стихове, да мечтае. В рецитала снощи Сергей Илиев изигра ролята на Вълшебника, а ролята на момичета беше отредена на прекрасната българска поетеса от Плевен с над 20 стихосбирки Весела Димова, която също е лекар – кардиолог. С главния герой на вечерта я свързва 40-годишно приятелство, което започва в 1-ви курс на студентството им в Медицинския университет в Плевен. Още тогава двамата откриват, че любовта им към поезията ги свързва по един специален начин, който ги води напред в годините. Поетичните диалози между тях на спират във времето – единият пише стих, изпраща го на другия, а това провокира втория да отговори също в рими. Първите разменени помежду им поетични послания са от 1983 г. – написани на пишеща машина, на листове от тетрадки за лекции и дори – на салфетки.

Между написването на някои от техните стихове, мисли, притчи, въпроси и отговори има разлика от минути или часове… Между други разликата е 30 години. Един ден се ражда идеята двамата автори да съберат тези поетични диалози в книга. Предложението за нея идва от общата им приятелка доц. д-р Емилияна Конова. По нейно настояване, след двегодишно колебание, Весела Димова успява да убеди Сергей Илиев да излязат заедно на сцена, пред своя публика, като поетичен дует. Това се случва на 7 юни 2013 г. – в една прекрасна “Вечер на щастието”, организирана от творческия тандем и доц. Емилияна Конова. Тази силна емоция след вечерта дава импулса да се роди първата обща книга на Весела Димова и Сергей Илиев – “Вярата в теб”.

Тя е създадена тайно. Издават я четирима приятели – Весела Димова, съпругът й проф. Славчо Томов, проф. Георги Байчев, който е автор на снимките, и доц. Емилияна Конова. Тайната е опазена до рождения ден на юбиляря – 22.12.2013 г., когато, на празничната вечер, му поднасят като подарък първия екземпляр на „Вярата в теб“, опакован в огромен кашон и в още няколко по-малки, тип „матрьошки“. Емоцията е невероятна и тя дава импулс за следващата крачка.

Следва втора книга на двамата поети и приятели – “Сеячът на надежда”. Тя е писана между два 50-годишни юбилея – този на Сергей Илиев – 22.12.2013 г., и на Весела Димова – 07.06.2015 г. За разлика от първата книга, тази е подредена хронологично. Хроника на един продължаващ във времето разговор в стихове между двама стари приятели за нещата от живота. Разговор, който още не е приключил…

А книгата “Вълшебникът и Момичето” се ражда отново в навечерието на юбилей на Сергей Илиев – на 22 декември той ще празнува за 60-ти път живота. Редактор на изданието е Весела Димова, която е автор и на илюстрациите, а илюстратор на корицата е авторът.  

“Вълшебникът и Момичето” е мъдра книга. Тя носи нещо универсално като послание и то достига с лекота до тези читатели, които пазят ароматите на детството в душите си и не позволяват те да избледнеят. Тези малки истории са за споделяне пред камината, под приглушения блясък на светлините от Коледната елха и сред уюта на безвремието на светлите предстоящи празници.

В събитието снощи беше замесена и една прекрасна картина на именития български художник от Плевен Огнян Кузманов. Тя е нарисувана специално за събитието, нарича се “Вълшебникът и Момичето” и бързо намери своя собственик. 

Изненада за всички беше присъствието на известният български поет от арабски произход Хайри Хамдан, който подари на автора превод на арабски на кратка миниатюра от книгата му.

Част от специалната вечер беше и Николай Михайлов – музикант, преподавател по китара в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен и главен мотор на едно изключително значимо събитие в света на китарата – събитие с международен отзвук, а именно Международния фестивал на китарата “Плевен”. Неговото 9-то издание се състоя от 7 до 10 декември и събра над 120 участници от 11 държави в Плевен, за да творят. 

На сцената се изявиха още Ралица Хайдърска – китара и глас, и Катерина Вачкова – китара, от НУИ “П. Пипков” – Плевен. И двете са ученички на Николай Михайлов, а Ралица развива своето вокално майсторство в класа по народно пеене на Силвия Хайдърска, нейна майка и преподавател в НУИ “П. Пипков” – Плевен. Младите таланти и техният преподавател приеха заслужени аплодисменти от зрителите. Ралица впечатли публиката с прекрасните си изпълнение на известни поппесни, сред които и “Малкият принц” на БТР, а Катерина сподели с присъстващите своята чудесна композиция “Мави” (“Синьо”).

За светлинната феерия и прекрасния звук на събитието се погрижи Анатолий Николов (digital event services).

Специален подарък от Весела Димова за юбиляря Сергей Илиев беше малката пластика „Полетът на въображението“ на скулптора Диана Тончева.

Вечерта имаше и важна благотворителна кауза. Всички събрани средства от продажбата на книгата “Вълшебникът и Момичето” ще бъдат дарени за лечението на 16-годишната Вяра Баракова, която страда от рядко генетично заболяване – таласемия майор или болест на Кулей. В България на този етап не се провежда лечение, а само животоподдържаща терапия, изразяваща се в чести кръвопреливания (по 2 пъти в месеца), която води до бъбречни и стомашни кризи. В град Хайделберг, Германия, има Университетска клиника, в която това заболяване се лекува чрез генна терапия, като необходимата първоначална сума за лечението на Вяра е 20 000 евро.

Зрителите на вечерта проявиха огромна щедрост и дариха за лечението на Вяра много повече средства от стойността на една книга, след което изчакаха търпеливо реда си, за да получат автограф от автора и да го поздравят. Събраната и дарена сума е 1 676 лв.

Желаещите да допринесат за лечението на Вяра Баракова могат да го направят на следната дарителска сметка:

IBAN: BG88 UNCR 7000 1525 5139 94

BIC: BIC: UNCRBGSF

Получател: Вяра Стефанова Баракова

Информация: spiritofpleven.com

Снимки: Даниела Дочева

Подобни новини

Back to top button