ЛичностиОбразованиеОбщество

Барелеф на Данаил Попов ще бъде поставен на фасадата на плевенското Средношколско общежитие

Специално изработен барелеф на Данаил Попов ще бъде поставен на фасадата на Общинското средношколско общежитие в Плевен, което носи името на съратника на Васил Левски. Барелефът е изработен от плевенския художник и скулптор Венцислав Василев и е дарение от автора.

„През годините не бях запознат с личността на Данаил Попов като съратник на Васил Левски, тъй като в онези години, той не фигурираше в учебниците по история. След запознанството ми с директора на ОСО „Данаил Попов“, Веселка Лилова получих книга за патрона на общежитието, написана от плевенски автор.

Бях много впечатлен от това, което той е правил за Васил Левски, помагайки му в организационните му работи“. Това сподели авторът на барелефа – скулпторът Венцислав Василев.

Първоначално от ръководството на Средношколско общежитие „Данаил Попов“ поръчват на художника да нарисува портрет на патрона на институцията.

„Първо направих един живописен портрет преди около две години. В работата ми помогна историкът – географ и възпитател в общежитието Свилен Стойчев, който ми разказа повече подробности за личността на Данаил Попов.

Направих портрета му от периода, когато реално е контактувал с Васил Левски и съответно е бил в по-млада възраст. Така, този портрет използвахме и за база за създаването на барелефа, който в момента е изработен от бял цимент и мраморен прах и е бронзиран“.

Художникът Венцислав Василев обясни, че предстои да се направи и оригиналната отливка, която ще е от бронз и ще бъде монтирана окончателно на фасадата на сградата на СО „Данаил Попов“, след извършването на ремонт на сградата.

Той подчерта, че за него работата по създаването на барелефа е имала особено значение, създавайки образа на човек, който е бил близо до Апостола на свободата.

„Четох и кореспонденцията между двамата и виждам, че Васил Левски доста е го ценял“, допълни скулпторът. Барелефът на Данаил Попов е лично дарение от неговия автор – плевенският художник и скулптор, Венцислав Василев.

Подобни новини

Back to top button