Климат

Времето остава топло, но от понеделник идват студ и сняг

През предстоящите почивни дни над по-голямата част от страната облачността ще бъде предимно значителна, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

В събота ще има променлива облачност с максимални температури между 10 и 18 градуса, в София – 13. Минималните ще са между 2 и 7 градуса.

Късно вечерта в събота и през нощта срещу неделя от юг ще завали дъжд, над около 1800 m – сняг. В неделя валежи от дъжд ще има на много места, повече като количество ще са в Югозападна България. В източната половина от страната югозападният вятър ще е умерен, временно силен. Температурите на повечето места ще се понижат с 3-4 градуса, но ще останат по-високи от обичайните за периода.

В началото на новата седмица, с ориентиране на вятъра в Западна България от северозапад, в Източна – от североизток, ще нахлува студен въздух. Температурите бързо и значително ще се понижат. Ще бъде облачно.

В понеделник ще вали дъжд, но със застудяването в много райони от Северна България и високите котловини в Западна дъждът ще премине в сняг; до вечерта и по Южното Черноморие ще завали сняг.

Във вторник валежите ще са от сняг, но ще са на по-малко места и ще са предимно слаби. Ще бъде студено, в много райони температурите ще са с обратен дневен ход, дневните почти навсякъде вече ще са под нулата.

В сряда вероятността за валежи намалява още. Облачността ще е променлива, вятърът – север-северозападен, до умерен. Сутринта ще е с минимални температури между минус 10° и минус 5°, през деня ще започне затопляне, максималните температури ще са между минус 4° и 1°.

В четвъртък ще бъде предимно слънчево, сутринта студено, през деня още малко ще се затопли.

Подобни новини

Back to top button