Социални

Над 1 300 безплатни винетки са отпуснати в Плевенско

В област Плевен чрез дирекциите „Социално подпомагане“ са отпуснати 1 337 безплатни електронни годишни винетки, информират от регионална дирекция „Социално подпомагане“ (РДСП) в Плевен. Подадените заявления за периода от 1 декември 2023 г. до 3 януари 2024 г. са общо 1362.

От РДСП припомнят, че право на освобождаване от заплащане на винетна такса имат хората с 50 и над 50 процента намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Тези групи хора имат право на освобождаване от заплащане на една годишна винетна такса, за един собствен автомобил или такъв на съпруг или съпруга, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 160 к. с. 

Отпускането на винетката става след подаване на заявление-декларация в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Обработката на документите е в седемдневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден. 

За предходната година на територията на областта постъпилите заявления–декларации за отпускане на едногодишна електронна винетка са били 10 558, от които отказани са 47, допълват от РДСП – Плевен.

Подобни новини

Back to top button