Общество

Виолета Иеремиева връчи наградата на победителя в Областния конкурс за коледно-новогодишна украса

Първото издание на Областния конкурс за коледно-новогодишна украса на общините под патронажа на областния управител Виолета Иеремиева се проведе в периода 1-29 декември 2023 г.     

Идеята и организацията на конкурса са на фондация „Спирит Плевен”. 

Участници в надпреварата са десет от единайсетте общинските администрации в област Плевен, които представиха концепциите си за празнична украса. Реализираните идеи бяха оценени от 5-членно жури с председател инж. Александър Йотков – зам.-областен управител и членове: Николай Неделчев /Кокала/ – председател на СБХ – Плевен, арх. Емил Дечев – председател на САБ – Плевен, Латинка Светозарова – кореспондент на БНР в Плевен, Правда Маринова от фондация „Спирит Плевен“. Освен художествени и естетически качества, празничната украса трябваше да има добро композиционно решение, хармонично вписващо се в околната среда, както и да отговаря на критериите за безопасност.

На тържествена церемония в Арт центъра в Плевен бяха раздадени следните специални отличия:

– за разнообразие на коледно-новогодишните прояви – на Община Долни Дъбник; 

– за коледен базар – на Община Искър;

– за укрепване на християнския коледен дух и етническото приятелство чрез коледен базар – на Община Никопол;

– за детски коледни картички – на Община Левски;

– за добрата съвместна работа с Центъра за социална рехабилитация и интеграция при организиране на коледен базар – на Община Белене;

– за креативност – на Община Гулянци;

– Община Плевен получи две отличия – за стимулиране на детското творчество и за празничен концерт в новогодишната нощ;

– Община Червен бряг получи три отличия – за разнообразие на коледно-новогодишните прояви, за ледената пързалка и за Националния фолклорен фестивал „Да пребъде Коледа!“ в с. Телиш;

Трета награда в Областния конкурс за коледно-новогодишна украса и парична премия от 400 лв.  спечели Община Плевен. Втората награда и парична премия от 600 лв. беше присъдена на Община Кнежа. 

Първа награда за цялостна организация на градската среда, за оригинален подход в творческите решения и за впечатляващи ефекти на украсата във всички часове на денонощието  получи Община Пордим.

Наградата,  заедно с парична премия от 1000 лв., беше връчена на кмета Детелин Василев от областния управител Виолета Иеремиева. 

Тя благодари на фондация „Спирит Плевен“ и на участниците като ги призова да започнат вече подготовката за следващото издание на конкурса. 

„За мен Коледа е онзи особен момент от годината, когато всички ставаме деца.  Коледното настроение се създава не само вкъщи, а и от градската среда и то ни прави обединена общност“, каза Виолета Иеремиева в емоционалното си обръщение към присъстващите. 

Намеренията на организаторите са конкурсът да бъде ежегоден, като тематиката му ще се обогатява и обхватът на участниците ще се разширява.

Подобни новини

Back to top button