ПолитикаУслуги

Шефът на КЕВР за цената на водата: Инфлацията, заплатите в сектора и пропуски в инвестициите я вдигат

22 дружества не успели да изпълнят задължителните си инвестиционни намерения за района

Най-драстично поскъпване има във ВиК Берковица – с 80% и ВиК Сливен – с 40%

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Иван Иванов на изслушването му днес в Народното събрание.

Повишаване на цената на водата във всички региони се дължи на няколко фактора. Първият са заложените стойности в бизнес плана на всяко едно дружество. Това е план с 5-годишна реализация за периода 2022 г. – 2026 г. В този план освен че се залага постепенното нарастване на средствата за инвестиции, другият важен компонент за определяне на цената се явява ежегодното увеличение на заплатите на служителите във ВиК сектора с 15%. Това се прави в изпълнение на национално споразумение“, обясни Иванов.

Той каза, че това споразумение е подписано от регионалното министерство, българският ВиК холдинг и синдикалните организации в сектора. „Ние трябва да изпълним това споразумение, което налага ежегодно увеличение на заплатите на служителите“, обясни Иванов. 

„От друга страна ще кажа, че в по-голямата част от ВиК операторите, 50% от разходите на дружеството отиват именно за заплатите на служителите. Това означава, че ако 50% отиват за възнаграждения, а ние увеличаваме с 15%, то между 7-8% автоматично се повишава цената именно поради тази причина“, каза шефът на КЕВР. 

Следващата причина била ежегодната актуализация, която се извършала в основа на индекса на инфлация в страната. „ВиК операторите бяха одобрили бизнес плановете си през май юни, юли 2022 г. Индексът на инфлация се изчислява от датата на одобрение на бизнес плана до края на ноември, след което през декември дойде нашето решение“, разказа още той пред депутатите. 

Припомни им, че инфлацията от май 2022 г. до ноември е била 11,8%. От юни пък до ноември е била 10,9% и заключи, че не могат да не отчитат инфлацията, която е ключов фактор.

Повишението на строителните материали и металите също не било за подценяване, защото се увеличи между 50 и 100%. 

„Защо в някои райони на страната има такова сериозно повишение? След завършването на 5 годишен регулаторен период, който приключи през 2021 г., през 2022 г. в съответствие с нормативните изисквания КЕВР оценява дали всяко дружество е изпълнило своите инвестиционни намерения, което е било финансирано чрез цената на водата. Оказа се, че 22 дружества не са изпълнили своите инвестиции“, обясни Иванов. Именно заради това най-справедливото решение било да се намали цената на водата в тези проблемни дружества за 2023 година, защото проблемът бил констатиран през 2022 г. 

„Фактически, след като цената беше намалена като наказателна санкция, сега се изчислява повишението не от нормалното ниво, а от силното намаление на цените и затова се получава един процент, който определено подвежда всеки, който ползва тези данни“, обясни Иванов защо се е получило такова драстично увеличение. 

Той даде и пример с две от най-проблемните дружества. Едното било ВиК Берковица, където повишението било с 80% и ВиК Сливен – с 40%.

„Ако двете дружества бяха изпълнили своите инвестиционни намерения в интерес на потребителите, повишението щеше да бъде 9% за Сливен, а за Берковица – 10%“, каза той. 

Това било обяснението защо тези 22 санкционирани дружества са с такова повишение – заради техни пропуски и неизпълнение на бизнес плановете им за тези 5 години.

По информация на 24 часа

Подобни новини

Back to top button