ЛичностиПраво

Емил Димитров – син: Мой дълг е да защитя името на баща ми и любовта на милиони хора към България (допълнена)

Мой дълг е да защитя името на баща ми и любовта на милиони хора към България. Това каза днес в Съдебната палата в Плевен Емил Димитров – син преди първото заседание по делото срещу автора на чалга версията на песента „Моя страна, моя България“. 

Припомняме, че случаят стана популярен през август месец миналата година, когато се разпространи версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски от Кнежа.

Димитров – син подчерта, че делото, освен че касае нарушение на Закона за авторското право, разглежда много по-важен морален въпрос, който е от обществено значение, защото „тази песен е определяна от милиони българи за неофициален химн на България“.

Като „ужасно преживяване“ определи Димитров – син първия път, когато чува разпространената версия на песента. „Не заради самия стил музика. Той има своята красота. Ние сме балкански народ и тези ритми са ни в кръвта. Когато обаче искаш да направиш нещо, трябва да е красиво и да е твое“, допълни Димитров – син.

На въпроса за какво би използвал парите от финансовия иск в размер на 5 000 лв., ако той бъде уважен от съда, Димитров – син каза, че вероятно ще ги насочи към своя кауза. „Помагам със стипендии на добри студенти по авторско право да специализират в Залцбург. Поддържам и фондация „Емил Димитров“, в която се стремя да дигитализирам неговото творчество и архивите“, уточни той.

Христина Георгиева, адвокат на Емил Димитров – син, посочи, че исковете по делото са четири. Първият е за неправомерно използване чрез неразрешено създаване на версия на песента „Моя страна, моя България“. Вторият иск е да се преустанови това нарушение като съдът да забрани използването по всякакъв начин и изпълнението на песента „Моя страна, моя България“ и на неправомерната версия „Моя страна, моя Германия“. Третата претенция е за сметка на нарушителя да се разпространи диспозитива на съдебното решение в медиите.

„Четвъртата ни претенция е паричната – обезщетение за неимуществени вреди, нанесени на носителя на авторското право на Емил Димитров – баща, а именно неговия син Емил Димитров. Този иск не е водещ, той е частичен. Има по-скоро възпитателен характер. Целта му е превантивна – да знаят всички нарушители, че освен, че се установява нарушението по съдебен ред, то се носи и финансова отговорност за действията им към правоносителите в случая на авторските права“, допълни адвокат Георгиева.

В проведеното днес съдебно заседание не се е явил ответника или негов представител. Въпреки това, ход на делото е даден, разпитан е един свидетел, както и вещото лице, изготвило заключение по назначената съдебно-авторска експертиза, информират от съда.

Делото е отложено по искане на ищеца, за събиране на доказателства, като конкретното искане е за разпит на още свидетели.

Следващото открито съдебно заседание по делото е насрочено за 19.03.2024 година, от 11:30 часа.

Информация: БТА

Снимка: Цветанка Христова

Подобни новини

Back to top button