Право

Започва делото срещу кючека по „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров

В Окръжния съд в Плевен за днес, 16 януари, от 11 часа е насрочено първо заседание по дело срещу автора на чалга версията на песента на Емил Димитров „Моя страна, моя България“. За това съобщи в своя профил във фейсбук Емил Димитров-син.

Случаят стана популярен през август месец миналата година, когато се разпространи версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски от Кнежа.

„Самият аз нямам нищо против кючека или даден вид ритъм, или попфолка, който има своите форми, изяви и слушатели, но не може да се посяга на всичко. Това е нагло, дори да твърдиш, че ти си автор на тази песен, защото си сменил ритъма в нея“, споделя пред БТА Емил Димитров – син. 

Той подчертава, че тази версия не може да се нарече кавър, защото преди един кавър да бъде направен, се дава текст за одобрение от авторите на песента. „Дори когато превеждаш песен от английски на български език, си задължен да дадеш българския текст с превод на английски на авторите. Пример за това е вариант на „Моя страна, моя България“ на японски език. Изпратен ми бе в оригинал японския текст с превод на български и на английски език. Това е нормалният начин“, обясни той. 

Емил Димитров-син е категоричен, че в основата на делото не е финансовият аспект и търсено обезщетение. „Това е по-скоро защита на всички българи, които пеят тази песен по целия свят по всякакви поводи, реално защитавам тяхната любов към България“, каза той. 

Ще ви информираме за развитието на делото.

Подобни новини

Back to top button