ЗдравеСтраната

Доц. Кунчев: В началото на грипната епидемия сме, още области вероятно ще се присъединят към Смолян

Намираме се в началната фаза на грипната епидемия. След като Смолянска област обяви началото на грипната вълна, можем да кажем, че сме в епидемична обстановка. Това заяви в „Денят започва“ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Според думите му областите, в които има по-висока заболеваемост са Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Плевен, София област, Габрово.

„Възможно е в началото на следващата седмица и други области да се присъединят към Смолян“, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев обясни, че симптомите, по които да се ориентираме, че сме болни от грип са много отчетливи.

„В повечето случаи още в първите един-два часа човек чувства рязка умора, вдига температура, има главоболие, трудно се поддават на поттискане тези неразположения. Едва след това или паралелно вървят още кашлица, хрема, запушен нос. За лечението на грипа е много важно да се приложат антивирусни средства, които са доста ефективни. Ако са взети първите 48 часа, те почти се справят със заболяването, важното е да са навреме. Затова и общопрактикуващите лекари трябва да имат възможност да ограничмат своевременно грипа от ковид, за да проведе адекватна терапия. Грипът не се лекува с антибиотик, нека подчертаем. Освен да си навредят с него болните от грип – ефект друг няма“, допълни главният държавен здравен инспектор.

Тестовете, които се продават в аптеките, е добре да се приложат поне 24 часа след началото на заболяването, за да имат реален резултат, каза доц. Кунчев.

„Мерките, които се налагат, не са изненада. Ограничават се дейностите, които могат да се отложат – консултации, планова оперативна дейност, свиждания, с оглед да намалим интензитета на епидемията. Не си правя илюзиите, че с каквито и противоепидемични мерки да се реагира, може да се спре една епидемия, която се разпространява по въздушно-капков път, особено пък от грип, бързо и лесно се предава. Целта ни е да не се разболеят 500-600 души на 10 000 население. Да не се пренатоварва здравната система и да не препълваме болниците, както става в Смолян“, каза той.

Доц. Кунчев препоръча да се носят маски повече в закрити помещения и особено в здравни заведения.

„В лечебни заведения, некависимо дали става дума за поликлиника или болница, е повече от необходимо да сме с маска, това е в наш интерес. Хората се умориха от мерките, но това да носиш маска, когато влизаш в помещение с чакащи болни хора, е повече от логично“, подчерта той.

Създава се впечатление от последните няколко години, че има ли грипна епидемия – автоматично всички ученици излизат във ваканция, но това не е така. Решенията се взимат с местните РЗИ на база отсъствия и то най-вече при малките ученици, по обясними причини. С колегите се опитваме да не ходим след събитията, ако вълната расте, ще освободим децата от присъствие в училище, по-добре болните да намалим, а не да очакваме половината да се разболеят и вече болни да са вкъщи“, допълни доц. Кунчев.

Той обясни, че в момента грипът е много масов, а случаите на ковид са значително по-малко.

„Някъде в началото на януари вървяха паралелно и ковид, и грип, и други респираторни инфекции. С началото на грипната епидемия, грипът H1N1 – Виктория взе превес и много по-малко хващаме ковид – под една четвърт от заболелите са с коронавирус спрямо болните от грип.“

Подобни новини

Back to top button