Водещи новини

Днес решават за обявяване на грипна епидемия в Плевен

В Плевен Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) ще се събере днес на заседание, за да се реши дали да се обяви и от кога грипна епидемия. Това е съобщил за БТА директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) в Плевен д-р Илиян Минчев.

Той допълва, че към днешна дата заболеваемостта от грип и ОРЗ за град Плевен е 233 на 10 000 (в периода 8-14 януари, според данните в Информационния бюлетин на РЗИ е била 202 на 10 000). Епидемия се обявява при 261 на 10 000, а до края на деня тази стойност вероятно ще бъде достигната.

Д-р Минчев каза още, че най-засегнати от грип и ОРЗ са децата във възрастовата група от 5 до 14 години, следвани от тези от 0 до 5 години. 

При решение за обявяване на грипна епидемия в област Плевен мерките, които ще бъдат предложени от РЗИ ще са подобни на тези, наложени вече в Смолян, Габрово и Пловдив. Няма да се спират учениците от училище, тъй като не е установен тревожен процент на отсъстващи. В Плевен, където заболеваемостта е най-висока, около 17 на сто от учениците отсъстват заради заболяване, а в общините в областта са по-малко – около десет процента.

От положителните проби за грип 30 на сто са за грип от тип А, една е за грип тип Б, каза още д-р Минчев.

Той уточни, че предложението на РЗИ ще е за грипна епидемия от 24 до 31 януари. Обстановката се следи всекидневно и ако се наложи, ще бъдат въведени и други ограничения. 

Подобни новини

Back to top button