ОбразованиеПолиция

Сужители на МВР запознаха 12-окласниците от ДФСГ „Интелект“ с опасностите в интернет

На 23 януари 2024 година в Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, гр. Плевен беше проведена среща с представители на МВР. Инициативата е част от Национална превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“, като темата на презентацията е: „Превенция на престъпления и виктимизация с използване на информационни и комуникационни технологии“.

С огромен интерес учениците проследиха лекцията на експертите, в която на достъпен език бяха обяснени опасностите, които дебнат от интернет-мрежата – особеностите на фишинг измамите, злоупотребата с лична финансова информация и лични данни, изнудване чрез използване на социалните мрежи, измами чрез фалшиви сайтове за онлайн търговия. Темата за киберпрестъпността е особено актуална днес. Тя засяга въпросите, свързани с безопасния интернет и с това как да се предпазят младите хора от рисковете, които крият съвременните средства за комуникация. Вниманието на гимназистите бе ангажирано с необятните възможности за контакти и общуване, които предоставят социалните мрежи и интернет, но също така и с големите опасности и с рисковете, пред които са изправени младите потребители.
Полицейските служители представиха нагледна информация за това как един млад човек може да попадне в лапите на телефонни измамници, как може да се злоупотреби с лични данни на потребителя, какви са подходите в мрежата на педофили и на хора с престъпни намерения и др. Учениците от ДФСГ „Интелект“ получиха и ценни съвети за безопасно и сигурно сърфиране в мрежата; за необходимите предпазни действия, когато са пред екрана на компютъра или телефона; за начините на реакция при съмнителен или злонамерен контакт.
Подобни дискусии свързани с „Киберсигурността“ на подрастващите е особено важна в съвременния дигитален свят, като подобни беседи ще помогнат на младежите сами да оценят потенциалния риск в киберпространството и да избягват онлайн опасностите, подчертават от ОД на МВР.

Подобни новини

Back to top button