Изкуство

Деца от „Колорит“ с отличия от конкурси в Чехия и Румъния

Рисунки на деца от плевенската арт школа „Колорит“ са отличени в 51-вото издание на Международния конкурс „Лидице 2023“ в Чехия, съобщи Майя Ананиева, ръководител на арт школата.

Почетни награди са присъдени на четиригодишната Миа Нинова за нейната рисунка „Балерина“ и на десетгодишния Румен Косташки за торбата му „След спектакъл“. 

В конкурса са участвали 16 416 творби на деца и младежи от 83 държави. Темата, по която са рисували всички участници, е „Танц“. Нивото на международния конкурс в Лидице е изключително високо. Темата всяка година е различна и стимулира за участие все повече деца от целия свят, информира Майя Ананиева. Организатори на творческата надпревара са Мемориалният комплекс „Лидице“, Министерството на културата и Комисията за ЮНЕСКО на Чешката Република. По традиция международната изложба се представя в залите на художествената галерия в Мемориалния комплекс в историческото селище Лидице.

Заедно с наградите Миа и Румен са получили и подаръци от Посолството на Република Чехия в България. Майя Ананиева е поздравена за успеха на своите възпитаници от консула Олга Здралкова.

Преди дни деца  от арт школа „Колорит“ получиха перстижни награди от 7-мия Международен конкурс за детско и младежко изкуство „PIATRA NEAMT CREATIV” – 2023  в Румъния. Темите по които са рисували всички участници са били „Архитектура“ и„Цветя“. Тринадесетгодишната Таня Косташка  има забележително представяне в това издание на конкурса. Таня е отличена със Златен медал и Сребърен медал за  живописните си творби в двата раздела. Носители на Сребърен медал са Антон Крушков – 10г., Румен Косташки – 10г.,Пламена Захариева – 13г. и Радостин Кралев – 16г. Почетна награда  е присъдена на Мартина Петрова – 10г, Мирослав Лазаров – 10г., Невена Илиева – 10г., Никол Машева – 11г. и Диана Бозова – 12г. Международното жури е удостоило арт школа „Колорит“ със Сребърен медал за колекцията от живописни творби, представена на това издание на конкурса, в който за взели участие над 4 000 творби на деца и младежи от 25 страни. Организатор на международния форум е  Асоциацията за култура „ARTE.RO“, Детският образователен център и Градската Библиотека в историческия град ПятраНямц.

Подобни новини

Back to top button