Здраве

Удължават грипната епидемия в област Плевен

В Област Плевен е удължен срокът на грипната епидемия и на въведените временни противоепидемични мерки до 5 февруари включително, информираха от Министерството на здравеопазването. До 5 февруари остава в сила преустановяването на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, както и преустановяването на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Изисква се провеждането на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, детските градини и училища. Забраняват се свижданията в болниците и в социалните институции за деца и възрастни.

Основание за решението на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания е фактът, че по данни на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) от началото на седмицата се отчита спад в нивото на заболеваемостта, но стойностите остават над критичните. Към днешна дата заболеваемостта е 281 на 10 000 като за Плевен грипна епидемия се обявява при 261 на 10 000. По информация от болниците на територията на областта няма натоварване в белодробните отделения, спокойна е ситуацията и в детското отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски“. В аптечната мрежа са налице необходимите симптоматични средства за лечение на грип и ОРЗ.

На този етап не се предвижда грипна ваканция за учениците, както и възможност за преминаване в онлайн обучение каквото има в други области.

По информация на БТА

Подобни новини

Back to top button