Право

Апелативният съд ще гледа дело за смърт на велосипедистка в Койнаре през лятото на 2021

Въззивно наказателно от общ характер дело 339/2023 ще гледа Апелативен съд – Велико Търново на 5 февруари. Подсъдим по процеса е Методи Ш. А. (р.1981 г.). Това е първо заседание по делото, образувано на основание въззивна жалба от подсъдимия.

Със своя присъда от 13.09.2023 г. по НОХД 379/2023 г., Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимия Методи Ш. А. от гр Койнаре за виновен в това, че на 07.07.2021 г., в гр. Койнаре, община Червен бряг, област Плевен, на кръстовище образувано от улица „Девети септември“ и улица „Димитър Полянов“, с посока на движение по северното пътно платно на улица „Девети септември“, към централна градска част, при управление на МПС – лек автомобил марка „Опел Астра“, нарушил правилата за движение – чл. 5, ал. II, т. 1 от ЗДвП – „Водачът на ППС е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни превозни средства; чл. 20, ал. I от ЗДвП – „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато ППС, които управляват“; чл. 21 ал. 1 от ЗДвП – „При избиране скоростта на движение на водача на ППС е забранено да превишава следните стойност на скоростта в км/ч: в населено място за категория „В“ – 50 км/ч; като с деянието си по непредпазливост причинил смъртта на велосипедистката В. Д. К. (р. 1954г.) от гр. Койнаре.

На основание чл. 343, ал. 1, б. „в“, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, чл. 54 и чл. 58а, ал. 1 от НК (съкратено съдебно следствие), първоинстанционният съд осъдил подсъдимия на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода. На основание чл. 66 ал. 1 от НК, отложил изпълнението на така определеното наказание с изпитателен срок от 5 години (условно). На основание чл. 343г. от НК, лишил подсъдимия от право да управлява МПС за срок от 5 години.

Подобни новини

Back to top button