Образование

В СО „Данаил Попов“ – Плевен се проведе обучение по киберсигурност

Обучение на тема „Киберсигурност, активи, заплахи и рискове“ се проведе в Средношколско общежитие „Данаил Попов“ – Плевен.

„Провокирана бях да организирам това обучение с идеята да подготвим екипа така, че да подпомагаме младите хора във връзка с възможните рискове, свързани с дигиталната информация, която е навсякъде около нас.

Като ръководител на институцията реших, че е нужно заедно с екипа си да определим реалната ситуация, в която сме по отношение на кибер заплахите в интернет пространството“.

Това сподели директорът на Средношколско общежитие „Данаил Попов“ – Плевен Веселка Лилова по повод проведеното обучение, за което е поканила специалисти в конкретната сфера.

Това са: Ясен Танев – експерт по фискална и кибер сигурност, който е председател на Консултативния съвет по киберсигурност към БСК и основател на Дигитално читалище safer.bg и е част от екипа на ЕЦИХ Тракия, д-р Мирослав Митев – водещ одитор на системи за управление, лектор, експерт по информационна киберсигурност.

„Потърсих тяхната подкрепа, защото те се занимават по темата в дълбочина, като имат и опита в провеждането на обучителни семинари в администрации и всякакви институции. Мога да кажа, че в Плевен ние сме сред първите като учебна институция, които се опитваме да търсим решения в тази посока“, посочи директорът Веселка Лилова.

Тя каза, че двамата експерти са направили одит на сигурността на мрежите, които се ползват в Средношколско общежитие „Данаил Попов“. Също така е проведено обучение на екипа за подготовката на младите хора във връзка с новите изисквания и тенденции, съобразно новите технологии, всичко това по отношение на дигиталната информация.

Акцент по време на обучението бяха възможните рискове, които са на дневен ред, както и определени притеснения във връзка с общуването на младите хора в интернет средата.

Също така, екипът от преподаватели и възпитатели в общежитието беше запознат с това, какво представлява кибер сигурността, със значението й за институцията, както и ролята и отговорностите, свързани с нея.

Тема на срещата с експертите беше и изкуственият интелект и това, как той би могъл да помага в подготовката на заниманията с младите хора. Засегнати бяха и някои кибер атаки като бомбените заплахи, каквито последно имаше през миналия месец януари.

Защитата на данните също беше обект на обучението. „Говорихме за това, как можем да защитим учениците, които са на нашата територия, за кибер престъпленията, изнудването и за различни ситуации, в които попадат младите хора. Смятам, че събитието беше изключително полезно, особено с примерите за тормоз на млади хора в социалните мрежи, каква информация могат да предоставят в интернет пространство, дори и на връстниците си, и изобщо за хигиената на ползване на интернет пространството“, каза г-жа Веселка Лилова.

По време на обучението беше застъпена и темата за „фишинг“ и за различните варианти, по които потребителите стават обект на атаки.

„Експертите, които ни гостуваха обещаха, че ще ни подпомогнат в създаването на такава организация за ползване на интернет средата – защити, с които ще можем да ограничим външния достъп с пряка намеса в нашите мрежи, както и обратно – да се контролира, какво излиза от институцията навън. Всъщност защитата е на различни нива – първо, колегите-педагози да са посланици и да могат свободно да говорят пред учениците при подготовката, и второ – експертите ще подпомогнат това, онлайн мрежата на Средношколското общежитие да бъде защитена, за да се ограничи възможността за атаки“.

Директорът Веселка Лилова посочи още, че е застъпена и темата за електронните пощи, които се ползват за комуникация между институциите. Тя оцени проведеното обучение като изключително полезно. „Смятам, че бихме били добър пример в тази посока и колегите да потърсят такъв вид съдействие, защото е изключително важно и ценно във времената, в които живеем“, каза директорът на Средношколско общежитие „Данаил Попов“ – Плевен, Веселка Лилова като допълни, че заниманията в тази посока ще продължат.

Подобни новини

Back to top button