ЗдравеОбществоПолитика

Смяна в ръководството на УМБАЛ в Плевен и първа политическа реакция

Здравният министър проф. Христо Хинков е уволнил дългогодишния директор на УМБАЛ „Проф. Георги Странски“ – Плевен доц. д-р Цветан Луканов. Заповедта е от 29 януари, става ясно от Търговския регистър. На длъжността временно, до обявяването на конкурс е назначен проф. Димитър Стойков. За това първи съобщи „24 часа“.

Мотиви за освобождаването от поста не са посочени в заповедта на министъра.

Проф. Стойков вече е заемал този пост – в периода 2004 – 2005 г. и 2009 – 2011 г.

В своя позиция организацията на политическа партия „Продължаваме промяната“ в област Плевен изразява недоумението си от внезапното назначаване на проф. д-р Димитър Стойков за изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – Плевен и отправя въпроси към министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков.

Ето още от текста на позицията.

„На 29 януари 2024 г., с еднолично решение на министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков, проф. д-р Димитър Стойков е назначен за представител на държавата и член на съвета на директорите на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД без проведен конкурс. В решението си проф. Хинков изрично разпорежда проф. Стойков да бъде определен за изпълнителен директор.

Макар и уважаван в лекарските среди, проф. Стойков е политическо лице и бивш кмет на Община Плевен в периода от 2011 до 2015 година от политическа партия „ГЕРБ“. По време на кметския мандат на проф. Стойков, името му е замесено в корупционен скандал с руския гражданин Алексей Зелов, когото неправомерно назначава за свой заместник-кмет.

В тази връзка Продължаваме промяната – Плевен настоява здравният министър проф. Христо Хинков да отговори на следните въпроси:

  1. Какво наложи внезапното уволнение на изпълнителния директор на най-голямата държавна университетска болница в Северна България, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“?
  2. С какви мотиви е назначен проф. Димитър Стойков за член на борда и изпълнителен директор на болницата без проведен конкурс, въпреки че е политическо лице? На 20 януари по БНР министър Хинков заяви, че „политическите назначения в здравеопазването са много голям проблем“.
  3. Съгласувал ли е проф. Хинков това назначение с министър-председателя акад. Николай Денков?
  4. Защо се прави това внезапно назначение точно една седмица, след като проф. Хинков отмени провеждането на конкурси за директори на ключови болници в държавата, включително и на плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски“?

„Продължаваме промяната“ – Плевен изразява притеснението си, че с такава кадрова политика е вероятно болницата дълго време да остане без легитимно назначено ръководство. Против интереса и на пациентите, и на медицинския персонал е болницата да се управлява години наред от временно изпълняващ длъжността, какъвто бе моделът в периода от 2014 до 2020 г.

ПП „Продължаваме Промяната“ винаги е настоявала всички назначения да бъдат обосновани, с прозрачни и експертни конкурси, тъй като такива внезапни и немотивирани кадрови промени създават впечатлението за задкулисно кадруване“.

Подобни новини

Back to top button