Право

Трима обжалват строгите си присъди за убийство при грабеж

Въззивно наказателно от общ характер дело 66/2023 ще се гледа за пореден път от състав на Апелативен съд – Велико Търново. Подсъдими по процеса са: Рашко З. Р. (р. 1993 г.), Мишо А. М. (р.2001 г.) и Ибрям Р. С. (р. 2002 г.).

Със своя присъда от 17.10.2022 по НОХД 816/2020 г., Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимите Рашко З. Р., Мишо А. М. и Ибрям Р. С. за виновни в това, че на 04.12.2017 г., в с. Пелишат, обл. Плевен, в съучастие като съизвършители помежду си (последните двама като непълнолетни), отнели чужди движими вещи от владението на собственика им – П. Н. Ц. – мобилен телефон, чанта, мъжки златни пръстени, хранителни продукти, на обща стойност 532,84 лв., с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и грабежът е придружен с убийството на П. Н. Ц.

Припомняме, че по информация от раследването тримата обвиняеми са роднини в Пелишат. Пострадалият П.Ц. се познавал с един от тях, като му предоставял за ползване личния си автомобил и други вещи. Пострадалият често пътувал до Плевен за провеждане на химиотерапия като ползвал обществен превоз. В деня на убийството той се прибирал с автобус от Плевен и бил заговорен от обвиняемите. Под предлог, че ще го изпратят до вкъщи и ще му помогнат с багажа, те го отвели в гориста местност край селото. Нанесли му побой и му причинили наранявания, от които пострадалият починал. Взели вещите му и го заровили в гората.

Със своята присъда, Окръжен съд – Плевен осъди подсъдимия Рашко З. Р. на 18 години лишаване от свобода при строг режим, Мишо А. М. на 10 години лишаване от свобода при строг режим и Ибрям Р. С. на 5 години лишаване от свобода при общ режим.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивни жалба от подсъдимите.

Подобни новини

Back to top button